2011. március 9., szerda

A pszichiátria a sajtóban

Köszönöm Csató Zsuzsának a témával kapcsolatos cikkek, sajtómegjelenések gyűjtésében nyújtott segítségét!

Új pszichiátriai betegségek jönnek

A közeljövőben megjelenik a pszichiátriai betegségeket leíró kézikönyv új kiadása, a DSM-5. A könyv évek óta heves támadások alatt áll, a mentális zavarok osztályozásáról szóló viták a pszichiátriai diagnosztika válságát tükrözik. A mostani kiadásban mentális zavarok szűnnek meg és helyükre újak jönnek, de hosszú távon drasztikus változásra lesz szükség, amiben a neurobiológia és a szociológia is segíthet. (index)

Színházzal gyógyítják a skizofréniát




Magas biztonságú osztály az agresszív pszichiátriai betegeknek

Elkészült az úgynevezett magas biztonságú osztály terve, ahol az agresszív pszichiátriai betegeket kezelnék. A pszichiátriai társaság szerint már folynak az egyeztetések a szaktárcával a megvalósításról. Magyarországon, mint Európa többi államában is, egyre több a pszichiátriai beteg, tízből legalább egy ember szenved szorongástól, stressztől vagy éppen depressziótól. A betegek 1 százaléka pedig agresszív - hangzott el a kedd esti RTL Híradóban. (HVG)

Egy év alatt negyven százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma

Negyven százalékkal nőtt a 24 év alattiak körében elkövetett öngyilkosságok száma 2009-ben az előző évhez képest. Ennek legfőbb oka, hogy tizenötezer kiskorúra csupán egy gyermekpszichiáter jut Magyarországon - ismerteti a szombati Magyar Nemzet. (MTI)

Kezdődik a szadista ápolók pere

Hétfőn megkezdődik Kiskunhalason annak a három ápolónak a pere, akik ellen a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában lezajlott vizsgálatok után emelt vádat az ügyészség. (index)

Mi is lesz a betegek jogaival 2011-ben?

Január elsejével új időszámítás kezdődik a hazai betegjogi rendszer életében. Hogy pontosan milyen, annak egyelőre csak a körvonalai látszanak, ám annyi már bizonyos, hogy a korábban megszűnésre ítélt Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) jogvédelmi feladatai január elsejétől az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetből létrehozott Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz kerülnek. (teljes cikk)

A lelki egészség zavarainak témája a médiában

A pszichiáterek, pszichológusok, lélekgyógyászok általában elégedetlenek a médiával. Szerintük a lelki egészség jelenségeit, zavarait az újságírók, riporterek gyakran hibásan közvetítik. A szenzáció szolgálatában torzulnak a dolgok. Az elmúlt hetekben például az országos tv-csatornák vezető hírműsoraiban íme, az első tíz perc témái: vérfertőzés, nemi erőszak, kéjgyilkosság; rendőrségi vagy bírósági esetek túlzott részletezése, naturalista ecsetelése uralta a híradást. Visszatérő toposz az erőszakos bűntény, amit „elmebeteg” követ el – olyan személy, akit valahol kezeltek, valamilyen intézményből szabadon engedtek. A média elmaradhatatlan kérdése, hogy miért engedték ki? Miért nem fedezték fel, hogy az elkövető lövöldözésre, „családirtásra” és hasonló rémtettekre készül? (teljes cikk)


Gyanúsított a kiskunhalasi pszichiátria igazgatója is

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának korábban vád alá helyezett három alkalmazottja után most az intézet vezetőjével szemben is eljárás indult. Rajta kívül az intézet belső ellenőrét is gyanúsítják; a vádak okirat-hamisítás és csalás.  (teljes cikk: medicalonline)


A Kék Fény interjúja a "dühongő elmebetegekről"


"Siralmas állapotok uralkodnak"

Óriási gondokkal küzd az egész pszichiátriai szakma. A járóbeteg-ellátásról azonban kevés szó esik, pedig talán ezek a gondozók küzdenek a legnagyobb problémákkal. Interjú dr. Silling Tiborral.(teljes cikk: hírextra)

Élni és megélni pszichiátriai betegként
Józsi vagyok, skizofrén - önnel is megtörténhet

Budapest, VIII. kerület, Szigony utca. A „Nyócker”, a főváros egyik legszegényebb és legproblémásabb kerületének a sűrűje. A panelházak tövében egy földszintes épület, előtte néhányan cigarettáznak. Meghatározhatatlan korú asszony lép ki a nyitott ajtón, dugig tömött kerekes bevásárlószatyrot húz maga után. Mint utóbb kiderül, frissen mosott ruha van benne, viszi haza kiteregetni. A bejárat mellett a felirat: HARMÓNIA KLUB. JÓZSEFVÁROSI NAPPALI INTÉZMÉNY.(teljes cikk: 168 óra)

                                          (fotó: 168 óra)

„Ne menjen férjhez, ne vállaljon gyereket…”

Interjú Rigó Máriával, a Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés koordinátorával.

Kamerákat szereltek fel a nagykállói pszichiátria kórtermeiben

Kamerákat szereltek fel a közelmúltban a pszichiátriai intenzív figyelő kórtermekbe a nagykállói Sántha Kálmán szakkórházban. Egy ott ápolt beteg szerint ez személyiségi jogokat sért, és szeretné tudni, mi lesz a kamerák által rögzített felvételek sorsa. A kamerák csak betegfigyelésre szolgálnak, a felvételeket nem rögzítik, így azokat nem is tárolják, reagált a kórház. (teljes cikk: index)

A legagresszívabb személyek nem a börtön falain belül vannak

Interjú dr. Gerevich József pszichiáterrel

– Mi a véleménye a hazai nap sajtóban megjelenő kommunikációmódról, mely azt sugallja, hogy minden mentális zavarral élő ember veszélyt jelenthet embertársaira?
– Ez a kommunikációs üzenet érthető ugyan, de elfogadhatatlan. (teljes cikk: elitmed)

Eltussolt ügyek a pszichiátrián

Jegyzőkönyvek készültek az embertelen verésekről, a homoszexuális erőszakról, az intézet vezetője mégsem tett lépéseket az ügyekben. Lényegében eltussolta azokat – derült ki a kiskunhalasi pszichiátrián történt bűncselekmények ügyében nyomozó ügyészek lapunknak adott interjújából. (teljes cikk: Magyar Nemzet)

Jóval több pszichiáterre lenne szükség

Az előítéletek csökkentése jegyében tartottak Budapesten egynapos művészeti maratont, amelyen pszichiátriai betegségben szenvedő hivatásos és amatőr művészek is részt vettek. A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy véli, a jelenleginél kétszer több orvosra és ápolóra lenne szükség. (teljes cikk: MR1)


Pszichiátriai betegek az utcán – nem lesz jó vége?

Magukra hagyott betegek, tőlük szenvedő szomszédok, tehetetlen hatóságok. Betegek, akik utcára kerültek az OPNI bezárásával. Sok helyütt okoznak gondot az ilyen dobálódzó, agresszív szomszédok. Varanka Zoltánné, az egyik szenvedő szomszéd a Mokkában elmondta: tiszteletben tartják a szomszéd betegségét, de most már túl ment egy pontot a helyzet, félnek tőle, magatartása teljesen kiszámíthatatlan. Dr. Juhász Krisztina, pszichiáter elmondta, hogy milyen esetekben lehet egy embert pszichiátriára utalni. Van bármi esélye a szomszédoknak, hogy ne őrüljenek bele a helyzetbe? (TV2 videó)

Öngyilkosságokban az ötödik helyen állunk

Nem csökken 2006 óta az öngyilkosságok száma Magyarországon. Sőt, az utóbbi egy-két évben egyre többen kerültek kórházba azért, mert önkezükkel próbáltak véget vetni az életüknek. Még mindig az ötödikek vagyunk világviszonylatban a százezer főre jutó öngyilkosságok számát tekintve. A szakemberek ezért az alkoholizmust és a pszichiátriai ellátás romlását okolják. (teljes cikk: Népszabadság)

Itthon utalják a legtöbb embert bolondokházába - Néha csak az örökségért

Magyarország listavezető Európában a sürgősséggel - sokszor indokolatlanul - egészségügyi intézménybe szállított betegek számában. Nem egyszer saját rokonuk juttatja kiszolgáltatott helyzetbe a beteget, aki gyakran jelentős anyagi hátrányt is szenved.

Újra kinyithat a Lipót

A 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet újranyitásának szükségességéről beszélt a Fidesz egészségpolitikusa. Pesti Imre szerint szükséges egy új, központi pszichiátria létrehozása, mert az OPNI bezárásával kár érte a pszichiátriai ellátást. (teljes cikk: dunatv)

Ma már mentálisan szinte mindenki betegnek számít

Vezető brit egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének (DSM) új változata szinte mindenkit megcímkéz valamilyen rendellenességgel. (teljes cikk: origo)

A bólyi beteg sajnálatos halála - az állattartás demokratizmusának tükrében-avagy Homo Sapiens versus Carassius Auratus

Bólyban egy beteg /Homo Sapiens/ azért halt meg, mert kikötözték mondjuk ki: majdnem egy istránggal egy radiátorhoz. Történt mindez 2008-ban Magyarországon. Aranyhalat /Carassius Auroratus/ viszont senki ne akarjon gömbakváriumban tartani. (forrás: Országos Sajtószolgálat)

Közösségek az élhető életért - Interjú Prof.Dr.Tringer Lászlóval

Tringer professzor szerint egy társadalom akkor nevezhető egészséges szerveződésűnek, ha egy egyén legalább ötféle csoportnak a tagja. A kis közösségek megtartó ereje segíthet leküzdeni a depressziót, s e folyamatban a háziorvos is kiemelt szerepet játszhat. (teljes cikk: elitmed)

Análisan közösült az ápoltjával?

Az ügy elsőrendű vádlottját, F. Zoltánt - aki társaihoz hasonlóan szintén büntetlen előéletű – azzal vádolja az ügyészség, hogy 2009 nyarától idén januárig hat alkalommal erőszakolt meg egy férfi ápoltat. (teljes cikk: baon)

A betegeket dolgoztatta feljelentője szerint a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója

Állítólag a betegekkel újíttatta fel a budapesti lakását a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója, aki ellen ezért feljelentést tettek az ügyészségen. Az ügyet kivizsgálta a fenntartó megyei önkormányzat is, de ellentmondásos információkat kaptak, ezért fegyelmi eljárást indítanak. Az igazgató szerint csak a szomszédai próbálnak neki keresztbe tenni. (teljes cikk: origo)

A fehér házban siratták a sárgaházat

Az elmegyógyászszakma sanyarú helyzetét panaszolták fel a szakma meghívott képviselői az egészségügyi bizottságnak szerdán. Mikola István az OPNI bezárásáért felelősök felelősségre vonását kérte, a szakállamtitkár pedig egy új országos intézet létrehozását ígérte. (teljes cikk: nol.hu)

Összefüggést találtak az őrület és a zsenialitás között

Svéd kutatók felfedezték, hogy az elmezavarban szenvedők agyának egy részében, a talamuszban ugyanúgy kevés a D2 dopaminreceptor, mint a kreatív emberekében. Egy lehetséges konklúzió: az őrületet és a zsenialitást csak egy paraszthajszál választja el egymástól. (teljes cikk: index.hu)

A demokratikus pszichiátriáról tanácskoztak Budapesten

A francia Michel Foucault-t idézve Cipriano megállapította, hogy a bolondok megítélése a történelemben mindig hatalmi kérdés volt. Foucault különösen azt ellenezte, hogy a betegeket – a legkülönbözőbb mentális problémákkal küszködő pácienseket – egymással zárták össze. Munkára, kényszermunkára kötelezték őket, vasfegyelmet vezettek be, és a végeredmény a kényszerzubbony, az elidegenítés, a szegregáció lett, amelynek külső jelei az elmegyógyintézetekben a szögesdrótok, a megerősített kapuk, a falak, a rácsok és a kulcsok lettek. Mindez egy totalitárius intézményrendszer kialakulásához vezetett Cipriano szerint.

Hozzátehetjük ehhez, hogy a totális intézmények fogalmát egy amerikai szociológus, Erving Goffman vezette be: ezek olyan intézmények, mint egy börtön, egy laktanya, egy munkatábor vagy kolostor és zárda, de lehet egy zárt elmegyógyintézet vagy egy hajó legénysége is. Lényegük ezeknek az intézményeknek az, hogy a bennük lévők minden élettevékenységét szabályozni akarják (legtöbbször valamilyen meghatározott cél érdekében). (teljes cikk: hvg.hu)


Masszázzsal harcol az öngyilkosságok ellen a France Telecom

A France Telecomnál 2008-ban és 2009-ben összesen harmincöt dolgozó követett el öngyilkosságot. Idén eddig tizenhárman vetettek véget önkezükkel életüknek. Bár egy százezer dolgozót foglalkoztató óriáskonszern esetében az évi tizennyolc öngyilkos dolgozó rátája statisztikailag még megfelel a lakossági aránynak, a szakszervezetek mégis a rossz munkakörülményeket teszik felelőssé a dolgozók öngyilkosságig vezető kétségbeeséséért. (teljes cikk: hvg.hu)

Munkájuk becsületéért demonstráltak Kiskunhalason

A demonstráció szervezője hozzátette: az intézetben dolgozó kollégák olyan munkát végeznek, amelyet kizárólag a fizetéséért senki nem tudna ellátni, ha nem lenne elkötelezett és mélységesen emberszerető.

Az intézmény mintegy százötven dolgozója gyülekezett a Hősök ligetében, majd zöld léggömbökkel a város központjában lévő Bethlen Gábor térre vonultak. A téren a levegőbe engedték a gázzal telt léggömböket, majd a tömeg szétszéledt. (teljes cikk: weborvos.hu)

Hírnevük védelmében tüntetnek a pszichiátria dolgozói

Ahogyan korábban hírt adtunk róla, az intézmény két áplója előzetesben van, egy másik pedig házi őrizetben várja a nyomozás eredményét. A betegek megaláztatásáról, szexuális bántalmazásáról szóló hírekkel régóta foglalkozik a média, a többi dolgozó emiatt félti a pszichiátria jó hírét. (teljes cikk: BAON)

Nem mindig ápolót takar a fehér köpeny
Szociális gondozók voltak az erőszakoskodók

Nem szakápolók erőszakoskodtak a gondjaikra bízott emberekkel a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában – értesültünk a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökétől. Az eset több szempontból is lényeges, mert megvilágítja az ellátás kritikus pontjait. (Magyar Hírlap)

Zavarok az NFÜ fogyatékosügyre költött milliárdjai körül

Magyarország az elmúlt években több milliárd forintot költött a fogyatékosokat ellátó, segítő intézményrendszer fejlesztésére. A baj csak az, hogy egymást kioltó célokra költöttük a pénzt: előbb tömegintézmények fejlesztésére, majd azok leépítésére, mutatott rá egy friss egyetemi kutatás, amely azt is szóvá teszi, hogy az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség forráselosztása átláthatatlan, a közérdekű adatokkal pedig nem szolgál az érintett szervezetek számára. (index.hu)

Lekötözve, pelenkázva, anyja tudta nélkül - az ombudsman egy pszichiátriai osztályon történtekről

A személyes szabadság kórházi korlátozásáról a betegjogi képviselőt és a beteg törvényes képviselőjét haladéktalanul értesíteni kell. Az ilyen korlátozó intézkedések alkalmazását kizárólag a jogszabálynak megfelelően, dokumentálva szabad elrendelni - hívta fel a figyelmet Szabó Máté ombudsman egy panaszügy kivizsgálása nyomán. (Teljes cikk: MTI)

Az ügyész, akit nem lehet félrevezetni,avagy határozott lépés a könyörtelenség ellen Kiskunhalason

Ma őrizetbe vette a Kiskunhalasi Városi Ügyészség a Kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthona két ápolóját és javasolta előzetes letartóztatásukat (teljes cikk: MTI)

Őrizetbe vették egy pszichiátriai otthon két ápolóját Kiskunhalason

Őrizetbe vették a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának két ápolóját hétfő délután - közölte Téglás Péter, a kiskunhalasi ügyészség vezetője, hozzátéve: javasolni fogja, hogy a bíróság helyezze a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba. A gyanú szerint az egyik férfi szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló személlyel szemben. A másik férfit azzal gyanúsítják, hogy a testi sértés minősített esetét követte el, különös kegyetlenséggel, egy akaratnyilvánításra képtelen ember sérelmére - mondta az ügyész. (teljes cikk: gondola.hu)





Betegség és gyilkosság: nem olyan egyszerű

Védjük meg a mentális problémával élő embereket a kirekesztéstől és megbélyegzéstől! - Gondolatok a tényői, a pécsi és a salgótarjáni esetek kapcsán. Ezek az ügyek könnyen interpretálhatóak úgy, hogy a pszichiátriai kezelés olyan pszichiátriai zavar, betegség miatt történt, amely közvetlen összefüggésben áll a gyilkosságokkal. Ilyenkor adódik az a következtetés is, hogy az "elmebetegeket be kell zárni", a pszichiátereknek, ezt, vagy azt kell tenniük velük. Erre rá is játszanak azok az interjúk, ahol maguk a szakemberek vetik fel a Lipót bezárása és a tragédiák közti kapcsolatot, azt sugallva, hogy a kórházi ellátás megoldja, ill. megelőzi ezeket a problémákat. (teljes cikk: weborvos.hu)


Az Egészségügyi Minisztérium elmúlt két évben a pszichiátria területén tett intézkedései

Az Egészségügyi Minisztérium a Magyar Pszichiátriai Társaság és az Országos Pszichiátriai Központ állásfoglalásában megfogalmazott számos kérdéssel egyetért. (teljes cikk: MTI)



Tényő: kiterjedt öngyilkosság?

Magát tartja felelősnek családja rossz sorsáért, s meg akarja szabadítani őket ettől, ezért gyilkol - ez a kiterjedt öngyilkosság, pszichiáterek szerint ez állhat a tényői gyilkosság hátterében. Ha mindez igaz, az apa direkt vagy indirekt formában korábban vélhetően segítséget kért, amit környezet nem vett észre. Pedig korábban a családfő édesapja is öngyilkos lett... (teljes cikk: www.hirado.hu)

"Az egyetlen megoldás, ha kizárjuk az elmebetegeket a társadalomból"

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a média torzítja a pszichiátriai betegek megítélését. A társadalom ezt ráadásul még azzal is tetézi, hogy szinte semmit sem tesz a betegségük időben történő felismeréséért. (teljes cikk: stop.hu)

Megelőzhető tragédiák? - Társadalmi agresszió és pszichés betegségek

A társadalmi problémák önmagukban is növelik a pszichiátriai megbetegedések lehetőségét. Megfigyelhető, hogy amennyiben egy társadalomban nő az agressziószint, azzal párhuzamosan a pszichiátriai betegeknél is növekszik az agresszió. (teljes cikk: webbeteg.hu)

Pszichiáter sem tudja teljes bizonyossággal kiszűrni az erőszakra készülőket

Száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők - állítja Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke annak kapcsán, hogy elmúlt időszakban több olyan bűncselekmény történt, amelynek elkövetőjével szemben felmerült beszámíthatóságának kérdése. Hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn irtotta ki családját egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi, aki önmagával is végzett. (teljes cikk: inforádio)

Miért gyilkolhatott a tényői férfi?

Azt már Soltész Ágnes szociológus, a Sotéria Alapítvány kuratóriumi elnöke teszi hozzá, hogy bár a pszichiátriai betegek között sem több a bűnelkövető az átlagnál – ezt egy nemrégiben megjelent svéd kutatás is alátámasztja – az ilyen típusú esetek még inkább stigmatizálják a lelki betegséggel küzdőket. (teljes cikk itt)

Bárkiből lehet gyilkos

Magyarországon a gondozókban 2-3 perc jut egy pszichiátriai betegre, a leterheltség a hatékonyság rovására mehet. A rendszerből adódik, hogy abból is beteget csinálnak, aki nem az. A pszichiáter eszközt adhat a kezükbe, de a környezet felelőssége, hogy észrevegye és segítsen, ha valakinek gondjai vannak. A tényői mészárlásnak is lehettek előjelei, amit a család feltehetően észre is vett, bár a vérengzésre nem következtethettek. (teljes cikk: www.index.hu)

A legjobb orvosság depresszióra

A családorvos és a pszichiáter szoros kapcsolata a depressziós beteg kezelésében olyan eredményes lehet, hogy végül gyógyszer adására sincs szükség. Az orvosok és a betegek szempontjából egyaránt fontos tudományos dolgozat eredményeit az Annals of Internal Medicine közölte. (teljes cikk: hvg.hu)

BALKÁNI TERÁPIÁK

A kiskunhalasi pszichiátriai intézetben csokiért, cigiért fajtalankodásra kényszerítették a zárt osztály néhány betegét. A kecskeméti Juhar utcai speciális iskolában pedig hosszabb-rövidebb időre egy belülről nem nyitható, berácsozott, bekamerázott helyiségbe zárják a nehezen kezelhető gyerekeket, akik közül nem egy az alkalmi börtönben volt kénytelen elvégezni a szükségét. Mindkét ügyben büntetőeljárás indult. A fideszes vezetésű Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat belső vizsgálata szerint alaptalan, politikai jellegű lejárató kampányt indítottak intézményeik ellen a szocialisták. Pedig a kiskunhalasi eljárás két ápolónő feljelentésén, a kecskeméti pedig több szakdolgozó, illetve szülő tapasztalatán alapszik. (teljes cikk: ÉS)

Ránk szabadítják az elmebetegeket

Több éve tudja a kormány, hogy az idén május 1-jétől hazánkra is érvényes lesz a fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló egyezmény, amely kiterjed a mentális zavarokkal élőkre is. Ennek ellenére nem történt semmi, hazánk nem készült föl azoknak a súlyosan agresszív bűnelkövetőknek a megfelelő elhelyezésére, akiknél úgynevezett kényszergyógykezelést rendel el a hatóság. (teljes cikk: magyarhírlap.hu)

Divat lett a bipoláris zavar?

Brit pszichiáterek érdekes, új jelenségre hívják fel a figyelmet: kutatásuk szerint egyre többen diagnosztizálják magukat bipoláris zavarral (mániás depresszióval).
(teljes cikk: hazipatika.com)

Kiből lesz ámokfutó? Komolyan kell venni a 'lökötteket'

Környezetük miről ismerheti fel az ámokfutójelölteket? Egyáltalán felismerhetők-e és megállítható-e azok, akik látszólag „normális” diákként élik mindennapjaikat, miközben titokban gyilkos terveket szövögetnek? (teljes cikk: nol.hu)

Riasztóan nő a pszichiátriai betegek száma

Riasztóan nő a pszichiátriai betegek száma Magyarországon is, így igen fontos lenne, hogy a népegészségügyi program szintjére kerüljön a megelőzés és a gyógyítás – közölte Móré E. Csaba, a Nagykállói Pszichiátriai Szakkórház főigazgatója, a pszichiátriai szakkollégium főtitkára pénteken Nyíregyházán a Mentális Egészségért Tenni Akarók Klubjának, valamint a Halmozottan Sérültek és Szüleik Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének közös sajtótájékoztatóján. (teljes cikk: index.hu)

HÖOK: ne tarthasson fegyvert az, akit pszichiátriai kezelésre küldenek

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint be kellene vonni annak az embernek a fegyvertartási engedélyét, akit pszichiátriai kezelésre küldenek. Miskolczi Norbert erről annak kapcsán beszélt, hogy a rendőrség a múlt héten elfogott egy ámokfutásra készülő budapesti egyetemistát. A HÖOK vezetője úgy látja, hogy nem a kötelező felsőoktatási pszichológiai vizsgálat, hanem a megelőzés lehet a megoldás arra, hogy elkerüljék a tragédiákat. Nagyon fontosnak tartotta, hogy a fővárosi esetnél hallgatók jelezték, mire készül a társuk, így sikerült megakadályozni a tervezett vérontást. (teljes cikk: MTI)

A pszichoterápia lehetőségei

Bár már sok évvel ezelőtt is volt, aki 15 ezer forintért vállalt beteget magánpraxisában, jelenleg a pszichoterápiás tarifa közepes értéke mintegy 10 ezer forint óránként. (teljes cikk: medical tribune)

Franciaországban nem elmezavar a transzszexualitás

Franciaországban nem tekintik többé mentális betegségnek a transzszexualitást. Egy új rendelet a világon elsőként törölte a pszichiátriai betegségtípusok listájáról azt a tudatállapotot, amely miatt valaki szabadulni akar a születés szerinti nemétől, és férfiból nővé, vagy nőből férfivá szeretne válni. (teljes cikk: index.hu)

A pszichiátria jelene

Bár a gyógyító munka sokak szerint nincs okozati összefüggésben a hely szellemével, úgy tűnik, hogy a Lipót hiánya mégis nagy szakmai űrt idézett elő. Pedig a lelki deformitások, amelyeket ott kezeltek, nem csökkennek, a jól szervezett gyógyító tevékenységre igen nagy szükség van. (teljes cikk: medical tribune online)

Lezárult a belső vizsgálat a pszichátriai otthonban

Sem a belső-, sem a független szakmai szervezetek által lefolytatott vizsgálat nem tárt fel olyan visszaéléseket, amelyek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának munkatársaival szemben a sajtóban felhozott súlyos vádak megalapozottságát alátámasztotta volna - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel. (teljes cikk: weborvos.hu)

Kiskunhalas és az emberi jogok

A kiskunhalasi pszichiátriai betegek és fogyatékos személyek otthonáról napvilágot látott hírek szerint „verte, megalázta” és „szexuális játékokra kényszerítette” a lakókat az intézet néhány munkatársa. Hogy pontosan mi történt, nem tudhatjuk, a nyomozás során talán rekonstruálhatók majd az események. Mindenesetre semmi okunk nem lesz meglepődni, ha a vádak igaznak bizonyulnak. (teljes cikk: Népszabadság online)

Zárt osztály

Mindegyikünknek van egy téglája a tébolyda falában. Nem érdem, ha egész életünkben a szele sem érint meg semmilyen elmebetegségnek, de nem is valamilyen bűn büntetése, ha valakin elhatalmasodnak olyan tünetek, amelyek miatt veszélyessé válik egy fedél alatt élni vele. (teljes cikk: Népszabadság online)

Segítségért kiált a pszichiátria

A Magyar Pszichiátriai Társaság sajtóközleményben hívta fel az illetékesek és a nagyközönség figyelmét arra, hogy egyre romlik az addiktológiai és a pszichiátriai gondozók helyzete. Közleményük alább olvasható. (a teljes cikk: Medical Tribute)

Mindennaposak a megalázások a pszichiátriai otthonokban?

Legutóbb a kiskunhalasi pszichiátrián vetődött fel annak gyanúja, hogy betegeket az intézmény egyes ápolói bántalmaztak és aláztak meg. A pszichiátriai betegek érdekvédő szervezete szerint ugyanakkor az ilyen esetek mindennaposak az otthonokban, és ami legalább ennyire aggasztó: ezek döntő többsége sosem derül ki. (teljes cikk: hírforrás)

Elfogynak a pszichiáterek?!

Nincs utánpótlás, illetve a jelenleg praktizáló pszichiáterek egy része külföldön vállal állást, így problémák jelentkeznek a következő években a pszichiátriai ellátás területén - derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet a ma kezdődő VII. Nemzeti Kongresszusának alkalmából tartott az idén 30. születésnapját ünneplő Magyar Pszichiátriai Társaság. (teljes cikk: házipatika)


Pszichiátriai betegek: több a nő

Emelkedik a pszichiátriai gondozókban kezelt személyek száma Magyarországon: 1990-ben 28 ezer, tavalyelőtt viszont már 42 ezer régi és új beteg fordult meg ezekben az intézményekben. A gondozók látókörébe tartozó páciensek száma ennél azonban jóval magasabb. A pszichiátriai terápián már korábban átesett személyekkel együtt összesen 145 ezer pszichiátriai esetet tart nyilván a hazai egészségügy. (teljes cikk: HVG.HU)

Verték és megalázták a pszichiátriai betegeket Kiskunhalason

A pszichiátriai otthon több alkalmazottja betegeket kényszerített szexuális játékokra, volt, akit annyira megvertek, hogy imádkoztak azért, éljék túl a reggelt - állítja két ápolónő, akik feljelentették kollégáikat. (teljes cikk: index.hu)

Ugyanerről RTL videó: http://www.rtlklub.hu/video/81409


Pszichiátriai betegek ellátása vagy magukra hagyása a nagyobb érdek?

Ismét jelentősen csökkentek a pszichiátriai betegséggel élők orvoshoz fordulási esélyei. A Kormányzat tavaly decemberben (291/2009. (XII. 18.) Korm. sz. rendelet ) ismét jelentősen csökkentette a pszichiátriai betegek kb. 2/3-át ellátó pszichiátriai gondozók finanszírozását. Az elvonás évek óta folyamatosan tart,ami az ellehetetlenülés felé sodorja a szolgáltatókat. A mostani elvonás az ellátás további szűkítéséhez, az előjegyzési idők hosszabbodásához, az ellátatlan betegek számának növekedéséhez vezet. (MTI)


Veszélyes betegek ellátatlanul

Megszűnik tavasztól a pszichésen beteg bűnelkövetők határozatlan idejű kényszergyógykezelése. A büntető törvénykönyv májusi módosításával a bíróságok pontos években határozzák meg a hasonló fogvatartottak büntetését. Számukra a budapesti, Kozma utcai börtön területén működő Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) ad otthont. A kényszerintézkedésről a bíróságok döntenek az IMEI, illetve tőle független pszichiátriai szakértők véleménye alapján. A szakemberek munkájának javarésze vélhetőleg feleslegessé válik. Lapunk úgy tudja, az IMEI-ben kezelt betegek nyolcvan százaléka erőszakos, életellenes bűncselekményeket követett el. Ők hasonlóan szabadulnak majd, mint a mentálisan egészséges elítéltek.

Skizofrén egereket tenyésztettek ki

A világ népességének egy százalékát érintő skizofrénia megváltoztatja az ember gondolkodásmódját. A betegek képzelődnek vagy elvesztik a valósággal való kapcsolatukat, másként érzékelik környezetüket, mint az egészséges emberek. A betegség oka máig rejtély, kialakulásáról számos elképzelés létezik.
(teljes cikk: www.index.hu)


Pszichiátriai problémákkal kezelték a pápát elsodró nőt

Több éve kezelték pszichiátriai problémákkal a pápát a karácsonyi vatikáni misén elsodró nőt - jelentette szombaton az olasz média az olasz-svájci állampolgárságú nő, Susanna Maiolo szűkebb hazájából érkező információkra hivatkozva.

Svájci források szerint a 26 éves nő Frauenfeldbe, a svájvi Thurgau kanton központjába való. A Teleturi helyi tv-csatorna információi szerint Maiolo 2006 és 2008 között pszichiátriai problémákkal többször hónapokon át tartó klinikai kezelésre szorult a városban.
(teljes cikk: www.index.hu)


Ide zárták a pécsi és a salgótarjáni gyilkost
Az utóbbi három hétben két brutális emberölés történt, amit korábban pszichés gondozás alatt álló emberek követtek el. A legtöbb súlyos agresszív, testi épség ellenes bűncselekményt elkövető, pszichés beteg bűnözőt a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállítják, ahol ha bebizonyosodik, hogy beszámíthatatlanok, börtönbüntetés helyett itt tartják őket kényszergyógykezelésre.

.
(fotó: www.index.hu - Barakonyi Szabolcs)

Sokkoló állapotok a magyar börtönpszichiátriákon

Leromlott állapotú épületeket, kevés ápolót és idős orvosokat találtak Szabó Máté ombudsman munkatársai, akik előzetes bejelentés nélkül vizsgálták a büntetés-végrehajtás intézményeiben a fogyatékossággal élő fogvatartottak körülményeit. A vizsgálat eredményeiről pénteken tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Ideggondozás - féktelenül

Kérlek, ne írd le a nevemet, és semmi olyat, amiből rám ismerhetnek. Ellehetetlenülnék a szakmában. De muszáj kiadnom magamból, mert kezdek kiborulni. Magamon diagnosztizálom a depresszió, barátom pedig gyomorfekélyem tüneteit.
(a teljes cikk elérhető itt)

Világrekord-kísérlet a Sziget 0. napján!

A Guinness-rekord kísérletet a Védőháló a Lelki Egészségért Alapítvány kezdeményezte, melyre 2009. augusztus 11-én, a Sziget Fesztivál nulladik napján kerül sor. A bekötött szemmel való mandalafestéssel a Védőháló szeretné felhívni a figyelmet az összefogás fontosságára, valamint hangsúlyozni, hogy az élet minden területén képesek az egészséges és a mentálisan sérült emberek az együttműködésre.


Szcientológusok tüntettek Debrecenben
Körülbelül százan tüntettek a pszichiátriában használt módszerek ellen szombaton Debrecenben, a Kölcsey Központ előtt, ahol a Magyar Pszichiátriai Társaság tartotta vándorgyűlését.


Válságintézkedést követelnek a pszichiáterek
Miközben néhány éven belül a rákot is megelőzve népbetegséggé válhatnak a pszichiátriai megbetegedések, a hazai ellátás helyzete egyre elkeserítőbb. A szocialista–liberális vezetés négy nagy szakintézményt záratott be, csendben megszüntette a pszichiátriainővér-képzést, a szakorvosok tömeges elvándorlása ellen pedig semmit nem tesz.
Részletek a Magyar Nemzet 2009. január 28-i számában.


Egyre több a lelki beteg
A lelki betegek aránya akár a 35 százalékot is elérheti uniós átlagban - hangsúlyozta Lehoczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) főtitkára, hiszen nagyon sok testi betegségnél kimutatható a társuló pszichiátriai probléma, a lelki háttérről, mint kiváltó okról, nem is beszélve.


A tébolydáktól a lelki rokkantakig
Gulácsy Lajost, Csáth Gézát és Juhász Gyulát is kezelték a Semmelweis Egyetem Balassa utcai klinikáin, ahol most a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika és a Neurológiai Klinika működik. Az épület a napokban ünnepelte századik születésnapját, a magyar pszichiátria és neurológia szaktekintélyei előadásokkal, olykor hajmeresztő anekdotákkal és egy néhány napig nyitva tartó kiállítással elevenítették fel a két tudományág fejlődését. A magyar pszichiátria és neurológia a történelem viharaiban is világszínvonalú tudott maradni.


Egyre több a beteg hajléktalan
Egyre több a beteg hajléktalan, akiknek speciális szálláshelyre vagy orvosi ellátásra lenne szükségük. Szociális szakemberek szerint az otthontalanokat ellátó önkormányzati és civil szervezetek felkészültek a hideg időre, közülük többen utcai étkeztetést is szerveznek.


Kezeletlen alkoholisták, drogfüggők, pszichiátriai betegek az utcán

Az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) az idén jelentést készít a magyarországi hajléktalanokról, és ezen belül megvizsgálja az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) felszámolása után utcára került elmebetegek helyzetét, amit sokan kilátástalannak tartanak. Alkoholisták, drogfüggők, pszichiátriai betegek, szélnek eresztett volt állami gondozottak, mi lesz velük az új, több-pénztáras egészségügyi rendszerben? Erről kérdeztük Szilágyi Júlia pszichiátert, aki tizenkettedik éve az OBH egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó munkatársa.


Élet és Irodalom

SZILÁGYI GYULA
A kanálisból jelentem

A pszichiátriai ellátás radikális átszervezése óta - ez a gyakorlatban kórházi osztályok megszüntetését, az ágyszámok radikális csökkentését jelentette - többségük közterületen él, jobb esetben az éjjeli menedékhelyek lakója. Az egészségügy számára már nem léteznek. Szavatossági idejük lejárt. Jelenlegi környezetük viszont a legkevésbé sem minősíthető terápiás jellegűnek. A női menedékhely szociális munkásait nővérkének - a férfiakat ápoló úrnak - szólítják, olykor apró plüssállatot szorongatnak a kezükben, s a hálótermekben összezsúfolt emeletes ágyakat megpillantva elsírják magukat. Mohón falják a vacsorára kapott vajas kenyeret, elképesztő mennyiségben isszák a meleg citromos teát, s néha evés közben, ülve elalszanak.

Dr. Kéri Szabolcs
Üzenet a kanális másik végéből

Szilágyi Gyula riportja (A kanálisból jelentem, ÉS, 2008/6.) a rezignált beletörődés fájdalmas érzékletességével mutatja be a mai magyar társadalmi kanális világát. A hajléktalanszállók lakóinak jelentős része a roncstársadalmon is kívül rekedt; névtelenségbe, sorstalanságba taszítva, lassú halálra ítélve tengeti napjait. Elmebetegekről van szó, bár ma a politikai korrektség és a korszerű szakmaiság jegyében pszichotikus zavarokkal élőkről szoktunk beszélni. A politikai korrektségben és a modern orvosi nevezéktanban ki is merül a törődés lehetősége: ma Magyarországon fiatal vezető orvosként mindennap a lelkiismeret-furdalás és a tehetetlenség érzésével kell vizitelni, azzal a tudattal, hogy lassan a minimális feltételek sem adottak ahhoz, hogy a súlyos mentális zavarokkal élőkön segíteni tudjunk. Kiút nincs. Megoldás nincs. Segítő kezet senki sem nyújt.

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...