Cikkek, tanulmányok a közösségi ellátásról

Cikkek, tanulmányok, dokumentumok:


Pszichiátriai betegek részére nyújtott szolgáltatások közösségi ellátás, Irányelv

Segítséget nyújt a pszichiátriai betegek számára problémáik megoldásában; meglévő képességeik és készségeik megtartásában, illetve fejlesztésében; a mindennapi életükben adódó konfliktusok feloldásában; a szociális és mentális gondozásukban, és az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásban. A közösségi pszichiátriai ellátás célja, hogy az általa gondozott pszichiátriai betegek integrált és teljes jogú tagjai maradjanak a társadalomnak, illetve reintegrálódjanak a közösségbe.

Bugarszki Zsolt - A közösségi pszichiátriai ellátásról
Az alábbi gondolatok közzétételét az motiválta, hogy habár a szociális törvény 2003. január 31-tõl minden települési önkormányzat részére kötelezõen elõírja, mégis csak napjainkban kezdenek formálódni a közösségi pszichiátriai ellátásként nevesített szolgáltatások.
Írásomban néhány, a szolgáltatások kapcsán jellemzõen felmerülõ kérdést járok körbe, illetve az általam gyakran tapasztalt félreértések némelyikét szeretném eloszlatni, reményeim szerint némi fogódzót nyújtva ezzel a most induló szociális szolgáltatásoknak.

Gordos Erika - Pszichiátriai közösségi ellátás, a szociális alapellátások struktúrájában
A közösségi ellátás célja, elsősorban, hogy a hatékony ellátás során a kliens a mindennapi élethez szükséges készségeit megtartsa, fejlessze, konfliktusait, problémáit a szociális környezetét megtartva tudja rendezni.

A pszichiátriai közösségi ellátás oktatási programja a gondozó és koordinátor képzéshez (letölthető pdf file)
A pszichiátriai közösségi gondozás szociális területen való meghonosítását az érvényben levő
törvények alapján két szakember képzésével kívánjuk előkészíteni:
– a közösségi koordinátor és
– a közösségi gondozó
képzésével.
Ez a két szakember egyrészt egyaránt képes a pszichiátriai betegek lakásukon,
szociális alapszolgáltatás keretében való segítésére, másrészt a koordinátor egy magasabb szinten képes a társszakmák szakembereivel való együttműködésre is.Példák a gyakorlatra, önkormányzati előterjesztések a feladat megvalósításáról:
Humán Sztráda Kht

Serapis Közösségi Ellátás és Nappali Hangulat Lélekvédő Klub


Soteria Alapítvány


Szigony Alapítvány
Tatai Többcélú Kistérségi Társulás

0 comments: