2011. április 28., csütörtök

Fogyatékossággal élők a sajtóban

2011 tavasz

Élet az intézet falain túl

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész) Tapolcán három értelmi fogyatékos fiatalember számára lehetővé teszi, hogy elhagyhassák az állami otthont, s új, önálló életet kezdhessenek egy bérlakásban. A kulcsokat szerdán vehették át, s heteken belül költözhetnek. (forrás: nol)



A posztszocializmus igájában

Tizenkét éve eredménytelenül próbálják felszámolni a nagy létszámú bentlakásos intézeteket, a rendszer megrekedt a hetvenes évek szemléleténél. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által most nyilvánosságra hozott stratégia azonban pontot tehet az ügy végére: hamarosan semmi nem menti meg a túlzsúfolt hodályokat attól, hogy eltűnjenek Magyarország térképéről. (heti válasz)

A nagy létszámú intézményeket kell kisebbekre váltani

A kormány döntött a fogyatékossággal élők számára gondozást nyújtó intézmények átalakításáról, lakókörnyezetbe integrálásáról - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten. (fidesz.hu)

2010 tél

Példaértékű összefogás a fogyatékos-lakóotthonért

A 16 millió forintos rendkívüli bevételt eredményező novemberi jótékony célú koncerten a Papp László Sportarénában kilencezren hallgatták a Csík, a Quimby, a Kiscsillag zenekart valamint a testi, szellemi sérültek által alkotott Nemadomfel együttest. (Népszava)

Összefogás a megváltozott

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási integrációjának elősegítésére írt alá együttműködési nyilatkozatot a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft., a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) és a DOWN Egyesület. (forrás: down)

Hatalmas sci-fi gép lesz az álrokkantak réme

Szemtől szemben álltunk azzal a sci-fi filmeket idéző hatalmas géppel, amellyel 2012-től kiszűrik majd a munkára alkalmas rokkantnyugdíjasokat. A gép feladatokat ad, utasításaira például biliárdgolyókat kell pakolászni, tapintás alapján kell felismerni dolgokat, vagy egy meredek lépcsőn kell felcipelni súlyokat. Átverni nehéz, állítólag szinte mindent észrevesz, de azért van gyenge pontja: a balett. (teljes cikk: origo)


Nem rehabilitáció, emberlerakat

Több ezer fogyatékos épül le véglegesen a nagy tömegintézményekben, pedig sokan közülük tudnának és akarnak is integrálódni és dolgozni. (index videó)



Előnyben részesítenék a megváltozott munkaképességű dolgozók termékeit
2011.01.04Fontosnak tartjuk a fogyatékossággal élők támogatását, illetve a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek termékeinek a piacra jutását; ennek érdekében a közbeszerzési törvény módosítását is tervezzük - közölte Soltész Miklós. (teljes cikk)

Rokkantnyugdíj helyett emberhez méltó fizetést

Magyarország tízmillió lakosából nyolcszázezer kap valamilyen rokkantsági ellátást. Köztudott, hogy a munkanélküliség egyik egérútja a rokkanttá nyilvánítás. Ebben az esetben az ellátott vagy nem tud dolgozni, mert nem talál munkát, vagy nem is akar. De közülük sokan munkába állnának, csak nincs hol dolgozniuk. Amikor a munkainterjú második körében kiderül, hogy leszázalékoltak, már le is írják őket a munkaadók. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnökének, Székely Györgynek kész terve van a fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. (teljes cikk)

Enyhítették a bólyi ápolónő büntetését

Jogerősen enyhítette a Baranya Megyei Bíróság pénteken annak az ápolónőnek a büntetését, aki két évvel ezelőtt ágyhoz kötözött és ezzel halált okozott egy betegnek a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonában. (teljes cikk)

Pósfai: csökkenthető a rokkantnyugdíjasok száma

A kormányzat az OECD-országok átlagához közelítené az itthon rokkantsági nyugdíjban részesülők arányát. Ez közel kétszázezer ember újbóli munkába állását jelentené. (teljes cikk)

KDNP: plusz százmillió forint fogyatékos-ügyre
A kereszténydemokrata Latorcai János plusz 100 millió forinttal támogatná a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét segítő programokat és szolgáltatásokat (teljes cikk)

LMP: Törvénysértés fogyatékos ügyben is?
A hatályos jogszabályok alapján a Kormánynak megalakulása óta több alkalommal is egyeztetnie kellett volna a fogyatékos embereket képviselő szervezetekkel. (teljes cikk)

Fogyatékos gyerekekért demonstráltak Jászberényben

A szülői munkaközösség vezetője eredménytelennek értékelte a jászberényi Eltérő Tantervű Szakiskola sorsával kapcsolatos pénteki egyeztetést. Amíg a szülők delegációja a polgármesteri hivatalban tárgyalt, csendes demonstrációt tartottak az épület előtt. A Piramis együttes "Kívánj szép ünnepet" című dalát énekelték megszakítás nélkül a fogyatékos gyerekek és szüleik, másfél órát várakoztak a hidegben. (teljes cikk)

Vége a csalásnak a leszázalékolásnál

"Munkaszimulátorral" vizsgálná az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet a leszázalékolást kérők munkaképességét. Pósfai Gábor főigazgató az InfoRádiónak elmondta: a műszer kideríti, hogy a csökkent munkaképességű páciens milyen munkák elvégzésére alkalmas. A 2012-től elérhető vizsgálattal meg akarják előzni a visszaéléseket. (teljes cikk)

Pokorni kiállt az integráció mellett

A fideszes oktatáspolitikus aláírta a Mindenkinek Becsengettek programot támogató nyilatkozatot, és ezzel támogatásáról biztosította a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek iskolai keveredését. Ez az oktatási államtitkárság terveivel nincs teljesen összhangban. (teljes cikk)

Lehet sikeresen foglalkoztatni fogyatékkal élőket

Miért nem talál egymásra a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő munkaerő és az őt alkalmazni kívánó vállalat? Milyen sikeres civil kezdeményezések vannak? Ennek próbáltunk utánajárni egy kizárólag fogyatékkal élőket alkalmazó sikeres szekszárdi étterem ügyvezetője és a Spar HR vezetőjének segítségével. (teljes cikk)

2010 ősz


Aktívak vagyunk, ne tartson el a társadalom

A fogyatékos emberek első ránézésre kevesebbnek tűnhetnek egy ép embernél, azonban valamiben mégis sokkal jobbak nálunk: felnőtt korukra is lelkesek tudnak maradni, önzetlenül szeretetteljesek - mondta Kiss Tibi a Quimby frontembere a Nemadomfel Együttessel való közös koncertjének a főpróbája után.


Átadták a Fogyatékosságbarát munkahely díjakat hétfőn Budapesten, az elismerést kilenc szervezet érdemelte ki.

Magyarországon a következő 20-30 éven belül a demográfiai változás miatt lehet, hogy munkaerőhiány lesz, és ha nem élünk a fogyatékos emberek tudásával, akkor sok munkát nem tud majd elvégezni az ország (teljes cikk: hvg)

Fogyatékosként a munkaerőpiacon

Minél jobban jelenjenek meg a fogyatékossággal élő emberek érdekei mind az Európai Unió 2020-as stratégiájának végrehajtása, mind a tagállamok foglalkoztatáspolitikai stratégiáinak kialakítása során - erről tárgyalt kedden Kósa Ádám, az Európai Parlament fogyatékosságügyi munkacsoportjának elnöke politikustársaival és a belga soros elnökség képviselőjével. (teljes cikk)

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács összehívását kezdeményezi az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége

Bóly, Kiskunhalas, Kecskemét, Győr. Sorozatos az értelmi fogyatékos embereket érő erőszak. Csak az idei évben 4, intézményekben történt, az értelmi fogyatékos emberek ellen elkövetett erőszakos cselekmény került nyilvánosságra. (teljes cikk: OS)


Lehet-e autista gyerek a padtársam?

Az autistáké a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon. Több gyereket diagnosztizálnak autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve. Szakemberek szerint 2020-ig megötszöröződhet a számuk az iskolások között Magyarországon. Egy most induló program célja, hogy a diákok többet tudjanak erről az állapotról, ne rekesszék ki autista társaikat. (teljes cikk: NOL)

2010 nyár

Megváltozott munkaképesség: a cégek többségének fogalma sincs mi ez

Idén már év elejétől megélénkült az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása iránt, de a vállalatok HR csapatai jellemzően még nincsenek minden szükséges információ birtokában – derül ki a Work Force friss felméréséből. A tanácsadó szerint a sikerhez a megfelelő jogszabályi háttér ismeretén túl érdemes tisztában lenni néhány, a beilleszkedést elősegítő fogással, hogy a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása valóban sikeres legyen. (teljes cikk: vg)

Előrelépést várnak a fogyatékkal élők

Szinte egyetlen pontban sem felel meg hazánk azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket az ENSZ fogyatékosok jogairól szóló egyezményének ratifikálásával vállalt – állapítja meg az a jelentés, amelyet kilenc érdekvédő szervezet készített. A jelenlegi kormány azonban – elődeitől eltérően – igazi változást akar elérni ezen a területen is.(Magyar Hírlap)

Siket ember nem kell?

SMS-ben értesítettek az állásinterjú időpontjáról, nem telefonon. Több tucat interjú után ez volt az első ilyen eset. Nagyon jól esett a figyelmességük – meséli Balogh Ákos Bálint. Igaz, ezúttal már ő is készült: a siket fiatalember jelnyelvi tolmáccsal érkezett a megbeszélésre. Ez mindkét félnek nagy megkönnyebbülést jelentett. (teljes cikk: nol)



Új hangnemet, nagyobb együttérzést, szakszerűbb munkát és átláthatóságot ígér Pósfai Gábor, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) tegnap kinevezett főigazgatója. Az intézményt a köznyelv leginkább orvosszakértői intézetnek vagy annak a helynek nevezi, „ahol leszázalékolják az embert”. Itt dől el az is, hogy egy kérvényező milyen mértékben szorul idősotthoni vagy házi gondozásra. (magyar hírlap)

A Fidesz-kormány elkötelezettsége a fogyatékkal élők ügye mellett

A mai napon Tapolczai Gergely fideszes képviselőt a Parlament Fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsága elnökévé választották. E kinevezésnek köszönhetően a parlament első siket képviselője a fogyatékkal élő emberek legfőbb követelését teljesítheti be: a "Semmit rólunk, nélkülünk" elvét, azaz ezentúl valóban az érintettek dönthetnek majd a velük kapcsolatos kérdésekről.

A Kormány elismeri a társadalmi tudatformálás fontosságát, amiként az elmúlt esztendőben ezt tette a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Keresztény Demokrata Néppárt is: Kósa Ádám, mint az első siket európai parlamenti képviselő került be 2009-ben az Európai Parlamentbe. A néppárti politikus 2009. december 16. óta az EP Fogyatékosügyi Munkacsoportjának (Disability Intergroup) elnöke is, így büszkén mondható, hogy ma már a Magyarországon élő több mint 600 ezer fogyatékossággal élő embernek hazai és európai szinten is kiemelt képviselete van.

Fidesz-frakció Sajtóosztály

A vak, aki imád moziba járni

Bélafi Szilárd első maratoni versenyét 4 óra 55 perc és 45 másodperces idővel teljesítette. Profi hosszútávfutók erre aligha lennének büszkék, ő azonban óriási sikerként élte meg, hogy öt órán belül futotta le a 42 kilométeres távot. Pontosabban mondva ketten futották, az említett időeredményt Fekecs József kecskeméti tűztoltóval közösen érték el.Bélafi Szilárd ugyanis vak, futás közben folyamatosan kísérője vállát kell fognia. (teljes cikk)

Kastélykiváltási programok az Európai Bizottság támogatásával

Elkötelezte magát az Európai Bizottság alelnöke, hogy az ún. kastélykiváltási programot a strukturális politikáknál a kiemelt és integrált politika részévé fogja tenni. Viviane Reding azt követően fogalmazta meg ezt a célkitűzést, hogy az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén Kósa Ádám kérdést intézett a Bizottsághoz a kastélyépületek kiváltásának akadályairól. dr. Kósa Ádám sajtóközleménye (teljes cikk)

A Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT) közleménye

Kormányunk többet tehet a júniusi európai csúcstalálkozón, és kérheti, hogy a következő évtizedre szóló Európa 2020 stratégiába egyértelmű hivatkozások kerüljenek be a fogyatékosságra vonatkozóan. (teljes cikk)

Eb ura fakó

Amíg a fogyatékkal élők segítésére kiképzett kutyák nem minősülnek tb-támogatott gyógyászati segédeszköznek, addig csak kevesek „luxusa” lesz a négylábú nyújtotta gondoskodás. "Ha Magyarországon a vakvezető és mozgássérültet segítő kutyák aránya hasonló lenne, mint az USA-ban vagy Nyugat-Európában, akkor idehaza nem csupán 130 világtalannak, hanem 800-nak, és nem csak 15 mozgáskorlátozottnak, hanem legalább félezernek lenne kiképzett négylábú társa" (teljes cikk: hvg)


Kik azok az autisták? - Minden forog

Sok millióan töltötték már le az internetről Stephen Wiltshire produkcióját. A fiatalember helikopteres városnézés után emlékezetből rajzolja meg Róma, New York, Tokió látképét. A jelek szerint legalább ilyen kunsztot kell produkálnia egy autistának, hogy ne közösítsék ki, ne röhögjék körbe, megfelelő iskolába járhasson, dolgozhasson. (teljes cikk: Magyar Narancs)

Akadálymentes lett a Freemail

Vakok és gyengénlátók által is használható verzióval bővült a 3,6 millió postafiókkal rendelkező [freemail], mely a freemail.hu/akadalymentes címen érhető el.

Akadálymentesített, kontrasztos fehér és sárga betűkkel megjelenő, képernyőolvasó programok által is értelmezhető verzióval jelentkezett a Freemail. A levelező új nézete tetszés szerint nagyítható, és a vakok által használt felolvasóprogramok is tudják értelmezni. (teljes cikk: origo.hu)

2010 tavasz

Nőtt a járulék, egyre több megváltozott munkaképességű dolgozhat

Januártól megötszöröződött a rehabilitációs hozzájárulás mértéke, ezzel a megváltozott munkaképességűek jártak jól, mert egyre többüket veszik fel dolgozni a cégek. (teljes cikk: index.hu)

Ellenőrzés nélkül működik az uniós pályázati rendszer

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara (ELTE TÁTK) és a Soteria Alapítvány az „Egy lépés előre, kettő hátra…” című, Budapesten bemutatott kutatásában a fogyatékkal, vagy mentális problémával küzdő emberek életkörülményeinek javítására hivatott pályázatokat elemezte. (teljes cikk: mno.hu)


Down-kórosok kávéháza Törökországban

Egy nemrég megnyitott isztambuli kávézó Down-kóros személyzetet alkalmaz. Amikor az ember belép, első látásra semmiben sem különbözik az Isztambul belvárosában megnyílt Müsisyenler Kahvesi (Zenészek kávéháza) a többi hasonló helytől - addig legalábbis, amíg a vendég nem rendel. A kávézó ugyanis Down-szindrómás felszolgálókat alkalmaz. Az alkalmazottakat egyszerű ötletek segítik munkájuk elvégzésében. Így például a vendégek nem a szokásos módon, bemondással adják fel rendelésüket, hanem az asztalokon elhelyezett nyomtatott cédulákon jelölik be, mit kívánnak fogyasztani. Az asztalokat pedig más-más színűre festették, így képesek a pincérek megkülönböztetni őket. (teljes cikk: informed)



2009-2010 tél


Az autizmussal élő gyermekek és fiatal felnőttek a jelenlegi oktatási rendszer „mostohagyermekei” – állapította meg vizsgálatakor az ombudsman. Salgótarján a kevés kivételek egyike, ahol megoldották az autista gyermekek oktatását. (teljes cikk: nol.hu)

Börtönbe kerülhet a rokkant-kártyát kölcsönvevő nő

Harmadik ellenőrzésre már bevallotta a 47 éves tatabányai nő, hogy jogosulatlanul parkolt a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen. Tettéért akár három év börtönt is kaphat. (teljes cikk: kemma.hu)

Módosíthatják az autizmus meghatározását

Vitát váltott ki az autizmus újonnan javasolt besorolása az Egyesült Államokban.
Az autizmus világában az Asperger-szindrómával diagnosztizáltakat egyfajta "elit" csoportnak tekintik, mert náluk a kommunikációs nehézségek mellett különleges tanulási készségek lehetnek jelen, amelyek ellensúlyozzák "furcsaságukat". Az Amerikai Pszichiátriai Társaság a héten jelentette be, hogy a mentális kórképek, köztük az autizmus meghatározásának módosítását javasolja. (teljes cikk: weborvos)

Találtak egy lezárt szobát a kecskeméti gyermekotthonban

A rendőrség talált egy lezárt helyiséget a kecskeméti gyermekotthonban, feltehetően ide zártak rosszul viselkedő, fogyatékos gyerekeket. (www.index.hu)


Hátrányból előny: hatékonyabb a vállalat fogyatékosokkal - Megváltozott munkaképességűeket vár a munkaerőpiac

Nem csupán több tízmillió forint járulékot takaríthat meg, de a kutatások szerint hatékonyabb munkafolyamatokra és összetartóbb csapatra számíthat az a munkaadó, amely megváltozott munkaképességűeket is alkalmaz - derült ki többek között azon a szakmai megbeszélésen, amelyen a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Ernst & Young adótanácsadó és a Work Force személyzeti tanácsadó cég szakemberei is részt vettek. (teljes cikk)

Fogyatékkal élők hétköznapjai

Azt mondják, egy társadalom civilizációs fokának egyik mértéke, hogyan bánik fogyatékosaival. Romániában statisztikák nem állnak rendelkezésre, hány fogyatékkal élő várná a többség megértését és segítségét. Viszont egyre többen maradnak munka nélkül. Most következő megszólalóink nem adták fel, és sikerült elfogadtatni magukat. (a teljes cikk és videó megtekinthető itt)

Inkább foglalkoztasson, mint fizessen!

Össztársadalmi érdek a csökkent munkaképességűek visszaállítása a munka világába. Az úgynevezett rehabilitációs hozzájárulás ettől az évtől jelentősen megnövekedett. A Magyarországon közel 500 ezer fogyatékossággal élő, csökkent munkaképességű emberből mindössze 40 ezernek van állása. (teljes cikk elérhető itt)


Az otthoni ápolás számítson munkaviszonynak

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt javasolja a kormánynak, hogy az otthoni ápolást végzők tevékenysége fokozatosan váljon munkaviszonnyá. Mesterházy Attila közölte: az ápolás munkaviszonnyá alakítása a becslések szerint mintegy 20 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, hiszen legalább a minimálbér szintjére kellene emelni az ápolási díj összegét. (teljes cikk elérhető itt: hvg.hu)

2009 ősz

Fogyatékos-ügy - Előremutató jogalkotás "kirakat-határidőkkel"
Csúszik az 50 fősnél nagyobb fogyatékos ellátással foglalkozó bentlakásos intézetek kisebb otthonokra széttagolása. Várhatóan jövő év nyarától rendelik el a létszámstopot, azaz új gondozottakat már nem vehetnek fel az ilyen nagy intézetek, és feltehetően jövő decembertől már csak 50 fősnél kisebb otthonokban gondozhatók a fogyatékosok.

Visszaadta a parlament a menzapénzt

Az eredeti terveknél több pénz jut jövőre a gyermekétkeztetésre, a fogyatékos szervezetek támogatására, iskolai informatikára és a művészeti oktatásra is, miután az Országgyűlés megszavazott több, a kormány által is támogatott módosító indítványt. A parlamentben kedden maratoni szavazást tartanak a módosító indítványokról. Kora délutánig csak egy olyan csúszott át, amelyet a kormány nem támogatott.

Verdes Tamás
Módosítás vagy visszavonás
Fogyatékos emberek a totális intézményekben


Bentlakásos intézmények kiváltása címmel bocsátotta társadalmi vitára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a fogyatékos és mentális zavarokkal élő személyek nagy létszámú tömegintézményeinek felszámolását és a közösségbe integrált kis létszámú lakhatási formák elterjesztését célzó pályázatát. A program kereken tízmilliárd forinttal gazdálkodhat. Az „intéz mény te le nítés" programja a rendszerváltással egykorú. Az elmúlt két évtizedben azonban a bentlakásos tömegintézmények megőrizték és kiterjesztették dominanciájukat, s eközben maguk alá gyűrték az alternatív szolgáltatásokat.

Meghalt a pizsamában eltűnt férfi

Holtan találták meg hétfőn a még vasárnap, a bodakajtori rehabilitációs intézetből eltűnt férfit. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az 55 éves fogyatékos férfi vasárnap délután engedély nélkül ment el az intézményből, pizsamában és papucsban.
(a teljes cikk)

A 100 legszegényebb

Hajléktalanok, prostituáltak, drogosok, menekültek, lecsúszottak, fogyatékosok, öregek: míg a száz leggazdagabb mögött általában kiemelkedő egyéni teljesítmények állnak, a legszegényebbek százezreit kategorizálni lehet.


Jövőre a fogyatékosok jogaiért küzd milliárdokért a média

A kétszáz médiavállalkozás felületein hirdető Médiaunió jövőre a fogyatékkal élők integrálásának fontosságáról készít majd kampányokat. A cél, hogy 6 milliárd forintnyi társadalmi reklámmál szórják meg az emberek tudatát.

158 témából választotta ki a Médiaunió Alapítvány Kuratóriuma a 2010-es év társadalmi célú mega-kampányának témáját. A Schmidt Mária, Hankiss Elemér, Novák Péter, Rudolf Péter és Somody Imre alkotta kuratórium által választott téma továbbra is az egyéni felelősségvállalást hangsúlyozza, azonban ezúttal a fogyatékkal élők integrálásának középpontba állításával.
(teljes cikk)

Megszűnhet a Vakok Szövetsége

2010-ben bezárhatja kapuit a 90 éve működő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, mondta Szőke László, a szervezet elnöke. A 80 százalékkal csökkentett állami támogatás ugyanis épphogy a rezsire lesz elég, nem tudják fizetni az alkalmazottakat, megszűnnek a szolgáltatások.

Szőke László elmondta, hogy 2002 óta változatlan a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének nyújtott állami költségvetési támogatás: évi 207 millió forint. A reálértékben évről évre csökkenő állami támogatás egyre kevésbé teszi lehetővé a szervezet és tagegyesületeinek működését, szolgáltatásainak biztosítását. 2010-ben azonban a szövetség teljes ellehetetlenülése várható, mivel a kormány csupán 50 millió forinttal kívánja támogatni.




Nagyobb részt technikai, nem valódi csökkenésnek tartja Herczog László szociális és munkaügyi miniszter az általa vezetett tárca büdzséjének karcsúsodását. A miniszter nem ért egyet a gyermekétkeztetési normatíva tervezett visszavágásával. Sajátosan segítenek a fogyatékosok bentlakásos intézeteinek a költségcsökkentésben.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium költségvetésének csökkenése nagyobb részt technikai jellegű, majdnem az egészet megmagyarázza a gázártámogatás csökkenése, és a járulékcsökkentés hatása – mondta a szaktárca hétfői sajtótájékoztatóján Herczog László szociális és munkaügyi miniszter. A miniszter szerint valójában 10 milliárd forintnyi csökkenésről van szó, ennyiről érdemes beszélni.

Herczog László arra is fölhívta a figyelmet, hogy a szaktárca jövő évi büdzséjét annak összefüggésében kell szemlélni, hogy a teljes tervezett költségvetési lefaragás összege 400 milliárd forint.

Még nem végeredmény

A miniszter egyik válaszából kiderült: nem ért egyet a gyermekétkeztetési normatíva tervezett visszavágásával (ami a 2010-es költségvetés tervezetében szerepel), s szerinte ez még nem a „végeredmény”. Ebben a kérdésben további egyeztetéseket lát szükségesnek.

Az óvodák, bölcsődék normatíváinak csökkenését a járulékcsökkentés teszi lehetővé - válaszolta egy kérdésre Korózs Lajos államtitkár.

Segítenek, hogy leépíthessenek

Az államtitkár szerint a fogyatékosok bentlakások intézményeit negatívan érintő normatíva csökkentést ellensúlyozhatja, hogy áttekintik azt a kormányrendeletet, amely meghatározza a személyi feltételeit ezen intézmények működtetésének. A rendelet megfelelői szakértői áttekintése, s módosítása után leépítésekre, így költségmegtakarításokra nyílik lehetősége ezen intézmények vezetőinek - derült ki az államtitkár szavaiból.

Korózs szerint az érintett intézmények vezetői korábban jelezték, hogy az ominózus rendelet miatt fölösleges státuszokat kell fönntartani. Az államtitkár hozzátette: abból is nyerhető megtakarítás, hogy a szabályozás változása nyomán az ellátottak megtakarításait is föl lehet majd használni, bár ezeket csak magukra az ellátottakra lehet majd költeni.



2009 nyár

Aláírást követelt a bank a vak nőtől
Sem a személyijén, sem a bankkártyáján nincs aláírás egy vak nőnek, mivel születése óta nem lát, és így nem tud írni. Ennek ellenére a szignó nélküli iratokkal tíz éve bankszámla-szerződést kötött, és gond nélkül használhatta számláját. Most egy bankfiókban azzal volt kénytelen szembesülni, hogy ha nincs aláírás, nincs pénz.
(a teljes cikk elérhető itt.)

Sajtóközlemény
10.000 megváltozott munkaképességű munkavállaló tűnhet el a nyílt munkaerőpiacról a Kormány újabb döntését követően
Budapest, 2009. június 11. A koordináció teljes hiányát jelzi, az az intézkedés, amely szerint a Munkaerőpiaci Alapból származó 4,2 milliárd forintnyi forrást a Kormány befagyasztja, ugyanakkor –bár teljesíthetetlen feltételekkel – 1 milliárd keretösszegű pályázatot ír ki, ugyanarra a célra. A döntés a fogyatékos emberek érdekében működő, több mint 30 szolgáltatás azonnali megszűnését és közel 10.000 megváltozott munkaképességű munkavállaló nyílt munkaerőpiacról való eltűnését eredményezheti. Megszűnik a szolgáltatók országos lefedettsége, egy év alatt pedig 866 millió forint veszteség keletkezik, ami közvetlenül a Kormánynál, közvetetten pedig az adófizetőknél jelentkezik hiányként. A jelenlegi szolgáltatási színvonal újraépítése körülbelül 9 évet venne igénybe. (A teljes közlemény elérhető itt)

ELTE: új eszközök fogyatékkal élőknek
Speciális nyelvi laboratóriumot alakított ki és adott át az Eötvös Loránd Tudományegyetem fogyatékossággal élő hallgatói számára az intézmény Trefort-kerti és lágymányosi kampuszán az IBM támogatásával. Speciális bútorokat, informatikai eszközöket, látássérülteket segítő berendezéseket és szoftvereket vásárolt az egyetem.

2009 tavasz






2008 tél

A törvényhozók üzenete: egyedül maradtok
A fogyatékkal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményt Magyarország másfél éve, az elsők között ratifikálta. Erre büszkék lehetünk, arra azonban kevésbé, hogy a benne vállaltak még mindig nem teljesültek. A fogyatékosokat képviselő civil szervezetek szerényen azt kérdezik: mikor kívánunk eleget tenni kötelezettségeinknek?

2008 ősz

Pólóval kötötték a radiátorhoz a beteget Bólyban

Megfulladt egy nő egy betegeket gondozó Baranya megyei intézményben szombat reggel. A súlyos fokban szellemi fogyatékos negyvennégy éves nő halálát egy derekára kötözött pelenka szorítása okozta. A rendőrség ezt kedden hozta nyilvánosságra.


Értelmi fogyatékos férfi gyújtogatott Koroncón
Értelmi fogyatékos volt az a férfi, aki felgyújtotta a családi házat a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón. Ő bennégett, szülei még időben ki tudtak menekülni.


ELTE-IBM együttműködés a fogyatékos hallgatókért

Az IBM támogatásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyelvi laboratóriumot alakít ki fogyatékossággal élő hallgatók számára az intézmény Trefort-kerti és Lágymányosi Campusán.


„Megszorították fogyatékos embertársaink életét”
A KDNP a 2006-os szintre állítaná vissza a gyógyászati segédeszközök támogatására szánt állami támogatást. Soltész Miklós, országgyűlési képviselő azt mondja: az intézkedés miatt több mint félmillió ember esett ki a támogatási rendszerből.

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...