2009. december 5., szombat

Pécsi iskolai lövöldözés - összegyűjtött vélemények

Pécsi lövöldözés - százezer lehetséges támadó?

A pécsi, társaira lövöldöző diák lelki problémája nem egyedi a Kapuvári Családsegítő Intézet igazgatója szerint. Garabné Gulyás Mária elmondta, a társadalom egy százaléka lehet érintett hasonló lelki gondokkal, ám e betegek jól kezelhetők. (teljes cikk: stop.hu)

Skizofrén lehet a pécsi lövöldöző

Elkészült az első elmeorvosi szakértői vizsgálat a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében lövöldözni kezdő fiatalról. A látens skizofrén diák betegsége feltehetőleg aktiválódott, amikor társai megszólták.
(teljes cikk: index.hu)


Megelőzhető-e az iskolai ámokfutás?

Ámokfutók és pszichésen beteg emberek mindig is voltak, de viselkedésük csak a XX. század második felétől kezdve válik egyre gyakrabban szociokulturális mintává – állítja dr. Temesváry Beáta szegedi pszichiáter, a Magyar Szuicídium-Prevenciós Társaság elnöke. (teljes cikk: Népszabadság Online)



Száz emberből egy skizofrén

A pécsi lövöldöző erőszakos kitörése valószínűleg betegsége egyik tünete volt. A skizofréniára egyelőre csak tüneti kezelés létezik, Magyarországon pedig nincs megfelelő betegkövető rendszer.
(teljes cikk: index.hu)

Ki bélyegzi skizofrénnek a pécsi ámokfutót?

A sajtó már-már tényként kezeli, hogy a pécsi lövöldöző skizofrén volt. Pedig ha fel is állítottak ilyen diagnózist, annak orvosi titoknak kellene lennie, ha pedig nem, akkor nem lehet sebtiben összedobni - állítják a hvg.hu-nak nyilatkozó szakemberek. A pécsi eset így sok ezer olyan skizofrént bélyegezhet meg, akik amúgy semmilyen agresszív cselekményt nem követnének el. (teljes cikk: HVG.hu)


A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum sajtóközleménye a pécsi egyetemi lövöldözésről
Budapest,


Szövetségünk megütközéssel vette tudomásul a médiában megjelent híreket, melyek részben stigmatizálók, részben a lényegi problémára nem mutatnak rá. A PÉF megrendüléssel értesült az eseményről és ezúton is részvétét fejezi ki az áldozat hozzátartozóinak és a sérülteknek jobbulást kíván.

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...