2010. augusztus 16., hétfő

Kereszttűzben a DSM

A Journal of Humanistic Psychology júliusi számában két közlemény is komoly kérdéseket vett fel a pszichiáterek és pszichológusok által referenciaként használt Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder (DSM) tudományos szemléletével és etikai megközelítésével kapcsolatban.

G. Kenneth Bradford, a John Kennedy University adjunktusa szerint „A DSM mind klinikai, mind pedig etikai értelemben alapvetően használhatatlan mint érvényes diagnosztikai eszköz”. 

Állítását több ponton igyekszik bizonyítani a szerző. Többek között a pszichológiában és a pszichiátriában komoly szerepet játszó szubjektivitásból és interszubjektivitásból (két vagy több személy által osztott szubjektív megfigyelésből) adódó problémákat érzékelteti. Meglátása szerint egy diagnózis leírása akkor pontos, ha több megfigyelő is hasonlóképpen ítéli meg. Régebbi kutatásokat idézve (Goldstein & Goldstein 1978) a tanulmány kiemeli, hogy jelentős pszichiátriai betegségek (skizofrénia, mániás depresszió) más időszakokban és más kultúrákban (Anglia, Egyesült Államok) megbízhatatlanul kerülnek diagnosztizálásra.



(a teljes cikk elérhető itt)

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...