2008. január 11., péntek

A Soteria története

Előzmények/ elődök

A Soteria görög szó. Jelentése újjászületés, megszabadulás. A név Loren Mosher amerikai pszichiátertől származik, aki 1971-ben San Francisco-ban hozta létre az első Soteria Házat.



A terápiás lakóközösség az olyan elődök munkájára építetett, mint Ronald D. Laing skót pszichiáter
és az általa létrehozott Kingsley Hall. Mosher Londonban töltött tanulmányútja hatására indította el Soteria programját, s minent megtett azért, hogy a kezdeményezés létjogosultságát tudományos adatokkal is alátámassza.

A kezdeményezés Luc Ciompi svájci pszichiáter révén kerül vissza Európába, aki Mosher inspirálására 1984-ben megalapítja a Soteria Bern lakóközösségét. A berni Soteria ház a svájci pszichiátriai ellátórendszer részeként a mai napig (majd 25 éve) változatlan formában működik.


(a Soteria Bern épülete Svájcban)

Ciompi kezdeményezése Európa számos országában követőkre talált és 1997-től egy nemzetközi Soteria munkacsoport tevékenykedik, melynek Svájcban, Németországban, Svédországban, Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon vannak tagjai.


Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...