A Soteria története

Előzmények/ elődök

A Soteria görög szó. Jelentése újjászületés, megszabadulás. A név Loren Mosher amerikai pszichiátertől származik, aki 1971-ben San Francisco-ban hozta létre az első Soteria Házat.A terápiás lakóközösség az olyan elődök munkájára építetett, mint Ronald D. Laing skót pszichiáter
és az általa létrehozott Kingsley Hall. Mosher Londonban töltött tanulmányútja hatására indította el Soteria programját, s minent megtett azért, hogy a kezdeményezés létjogosultságát tudományos adatokkal is alátámassza.

A kezdeményezés Luc Ciompi svájci pszichiáter révén kerül vissza Európába, aki Mosher inspirálására 1984-ben megalapítja a Soteria Bern lakóközösségét. A berni Soteria ház a svájci pszichiátriai ellátórendszer részeként a mai napig (majd 25 éve) változatlan formában működik.


(a Soteria Bern épülete Svájcban)

Ciompi kezdeményezése Európa számos országában követőkre talált és 1997-től egy nemzetközi Soteria munkacsoport tevékenykedik, melynek Svájcban, Németországban, Svédországban, Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon vannak tagjai.


0 comments: