2011. március 9., szerda

Az OPNI (Lipót) bezárása

Ebben a posztban az OPNI bezárása (és újranyitása?) kapcsán általam talált releváns dokumentumokat, cikkeket, képeket, videókat gyűjtöttem össze:

OPNI, ágyszám, gondozók: merre az előre?

A pszichiátria reformját és a közösségi alapú ellátás átfogóbb bevezetését szorgalmazzák.
(weborvos)

Tavasszal dönthetnek az új országos pszichiátriai intézetről

Az új országos pszichiátriai intézet szakmai programjáról a közeljövőben, legkésőbb tavasszal dönteni szeretne a szaktárca - nyilatkozta Cserháti Péter a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára. (NOL)

A Lipót-nosztalgia és a XXI. századi lélekgyógyászat

Számomra az „újlipótos" és „kórházholdingos" centralizációs törekvések az intézmény- és (fő)orvosközpontú (vissza)út választását jelzik. Illúzió a mai medicinát és különösen a XXI. századi pszichiátriát ilyen „csúcsintézményekből" irányítottan elképzelni. (Magyar Nemzet)

Degradálódott a pszichiátria

Papíron szétosztották a betegeket 2007-ben, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), közismert nevén a Lipót bezárása előtt, de hogy hány beteg nem jelentkezett az új ellátóhelyén, azt senki sem tudja megmondani. Azt viszont igen, hogy az OPNI-ban dolgozó közel száz orvosból csak az egyharmada helyezkedett el máshol, a többiek külföldön kerestek új munkahelyet, illetve nyugdíjba mentek. (teljes cikk)

Budakeszin nyílna meg az új OPNI

Budakeszin nyílna meg az új pszichiátriai központ, Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Központ néven. Ezt az egészségügyi bizottság ülésén jelentette be a helyettes államtitkár. A régi OPNI bezárása miatt a testület elnöke vizsgálatot kér a kormánytól. (teljes cikk)

Újra lesz OPNI, de nem a Lipótmezőn

Új országos pszichiátriai központot hoz létre a kormány a 2007-ben bezárt lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyett. Az új intézmény kutatási és tudományos feladatokat is ellátna, de egy olyan osztály is helyet kap benne, ahol az ön- és közveszélyes betegeket ápolnák. Egy civil szervezet szerint nincs szükség újabb "sárga házra", ehelyett a többi pszichiátria minőségét kellene javítani. Kérdés az is, van-e elég pszichiáter egy ilyen új intézményhez. (teljes cikk)

2011 második felében nyílhat meg az új pszichiátriai intézet

Nem a régi OPNI helyén, hanem a budai MÁV-szanatóriumban nyílna meg - mondta a 180 percben a a Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja. (teljes cikk)

Tarlós visszaállítaná az Országos Pszichiátriai Intézetet

Az OPNI visszaállításával kapcsolatban a politikus hangsúlyozta, Budapest az egyetlen főváros Európában, ahol az ilyen súlyos és speciális ellátásra szoruló betegeket nem tudják központilag kezelni. (magyar nemzet online)

Újra kinyithat a Lipót

A 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet újranyitásának szükségességéről beszélt a Fidesz egészségpolitikusa. Pesti Imre szerint szükséges egy új, központi pszichiátria létrehozása, mert az OPNI bezárásával kár érte a pszichiátriai ellátást. (dunatv)

A betegek nem akarnak új Lipótot!

Amellett hogy a Lipót bezárásával kapcsolatban bizony merültek fel aggályok jelenleg nem célszerű monstre építményben és ágyszámnövelésben gondolkodni. A Semmit rólunk, nélkülünk alapelv szerint be kell vonniuk a betegeket képviselő független fórumot a szakma jövőbeni átalakítását célzó tervek és konszenzusok kialakításába.Mi több,a modern lélekgyógyászat többi szereplőjét,a járóbeteg-ellátásban jártas és jó gyakorlatokat megvalósító pszichiátereket,gyermekpszichiátereket,ápolókat, pszichológusokat,valamint szociális szakembereket is kihagyták mindeddig a közös tervezésből erről tanúskodik a kórházi ellátásban érdekelt -vezető pszichiáterek- által kidolgozott,10 pontban összefoglalt terv,amelyről a kormányzattal tárgyalnak. (MTI)


Kelet-közép-európai Népegészségügyi Intézetet hozna létre a kormány

Lesz külön hivatala és költségvetése a népegészségügynek, valamint új országos intézete a pszichiátriának – ez a végső összegzése a parlamenti szakbizottság tegnapi ülésének, amelyen a mentális betegek ellátásának helyzetéről hallgattak meg tájékoztatást a képviselők a fehér háznak nevezett képviselői irodaházban. (teljes cikk: nol.hu)


Parlagon a bezárt kórházak - Enyészeté a betegek anyagai?

E hét végére készül el három, 2007-ben bezárt kórház (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Svábhegyi Gyermekkórház, Országos Gyógyintézeti Központ) értékesebbnek vélt ingóságairól a szakértői vélemény. Úgy tűnik, a három megszüntetett kórház 19 ingatlana senkinek sem kell, hiszen az MNV Zrt.-nek ez idáig nem sikerült értékesíteni a két és fél éve üresen tátongó milliárdos vagyont. (teljes cikk: www.vg.hu)

Elfekvő kórházak: hasznosítás hiányában milliókba kerülnek

A felszámolási eljárás kezdete óta több milliárd forintot fizetett az állam a Budapesten bezárt kórházak peres és egyéb dolgainak rendezésére. Továbbra sincs pont bizonyos folyamatban lévő ügyek végén, és egyelőre nem tisztázott minden Budapesten bezárt kórház sorsa sem. Az biztos azonban, hogy egyes ingatlanok őrzése 90M Ft/év kiadást jelent továbbra is az államnak. (teljes cikk: népszava online)

Gyógyszálló lehet a Lipótmező helyén

Mint megtudtuk, az új szabályozás szerint a Lipót helyén nem épülhet lakópark, az ingatlant a majdani befektető csak egészségügyi vagy szabadidős célokra használhatja fel, például gyógyszállót építhet oda.
(teljes cikk: index.hu)


Káosz az OPNI után
"Összeomlott az ellátás rendszere, negyedével csökkent a pszichiátriai férőhelyek száma. A betegek, főleg az enyhébb, középsúlyos esetek jelentős része kiesik az ellátásból." Így summázzák szakemberek az Országos Pszichiátriai Intézet felszámolása óta eltelt két év hozadékát egy konferencián.
(a teljes cikk)


Ombudsman: a Lipót bezárását megsínylette a pszichiátriai ellátás
A fővárosi pszichiátriai ellátás megsínylette a az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárását - mondta el az Országgyűlési Biztosok Hivatalának (OBH) főosztályvezetője egy készülő jelentésre hivatkozva csütörtökön. (hvg.hu)

Ilyen ország pedig van: elszabadult 600 skizofrén beteg
Magamhoz ragadom a felelősséget, hogy mi is tudósítsunk róla: több száz (!) pszichiátriai ellátásra szoruló beteg tűnt el az orvosok szeme elől az OPNI tavalyi bezárása óta. (teljes bejegyzés: Reakció blog)

Gondozásra vár a pszichiátria
Kevés az orvos, eltűnnek a betegek - a minisztérium el akarja kerülni a kezeltek stigmatizációját
Sólyom László államfő az Eplilepszia Világkongresszusnak írt levelében úgy fogalmaz: "Ismét hangot kell adnom a nemzetközileg is elismert budapesti Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet két évvel ezelőtti, átgondolatlan bezárása káros voltának". Az ombudsmani hivatal szerint a helyzet tragikus. És valóban: a szakemberek sorra hagyják el a pályát, a betegek "gazdátlanok", legfeljebb a sürgős ellátásukra jut idő, kórtörténetüknek lényegében nyoma veszett.


Lipótmező felszámolásának súlyos következményei - interjú
A Lipótmező felszámolása ahhoz a döntéshez hasonlítható, mintha egy városban, ahol nap mint nap fellángolnak a lángok, lerombolnák a tűzoltólaktanyát”- érvel Gaszner Péter, a Magyar Pszichofarmakológiai Társaság elnöke, a SOTE professzora. Az április elejével bezárt fővárosi kórházak közül a legnagyobb visszhangot az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, köznyelven a Lipótmező felszámolása, betegeinek „szétosztása” okozta. A kritikusok szerint a háttérben nagyszabású ingatlanspekuláció húzódik meg. Gaszner Péter, a nagytekintélyű pszichiáter, tucatnyi szakkönyv szerzője a bezárás következményeit ecseteli.

A Sárga Ház jövője
Meghatározza-e a Lipót jövője a pszichiátria jelenét? Dr. Füredi János professzort telefonon kérdezte Pásztor Magdolna.



Szakértői vélemény az OPNI közeljövőjéről
Két folyamat zajlik párhuzamosan a Lipótmezővel kapcsolatosan. Az egyik az értékes ingatlan megszerzését célozza, a másik a hazai pszichiátria szétverését – mutat rá feljegyzésében Szilágyi Júlia. Az Országgyűlési Biztos Hivatalának pszichiáter főtanácsadója arra mutat rá, hogy az ingatlanbiznisz a kisebbik rossz, noha inkább szem előtt van.



Az OPNI honlapja

Tüntetés az OPNI bezárása ellen

Stílszerűen ma, április 1-én, azaz bolondok napján (itt néhány politikus nevét kihúztuk a kéziratból a pontos diagnózis hiányában...) 10 órától egész délelőtt tartott az OPNI bezárása elleni tüntetés. A rádió már nem próbálkozott szépíteni a dolgokat, ők az OPNI bezárása MIATT-it tüntetésről kreálták meg a hírt.




Lipótmező: MSZP-Fidesz egyetértés a pszichiáterek előtt
Éljen a kormány! De ne élősködjön! - hangzott el a ma déli demonstráción, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) előtt. Orvos értelmiségiek, betegszervezetek és politikusok alkottak élő láncot a bezárásra ítélt, 140 esztendős kórház megmentéséért.



"az OPNI megszűntetése több mint hiba: műhiba".

Több mint félezer ember élőláncot alkotva tiltakozott Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen. Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy véli: "az OPNI megszűntetése több mint hiba: műhiba".




Hogyan tovább Lipót?
Egy lipóti dolgozó blogja


OPNI 'átköltöztetés'

Átköltöztetni az OPNI pszichiátriát a Nyírőbe olyan, mint beköltöztetni a focilabdát az egérlyukba. Még ha teljesen leeresztjük, akkor sem fér be.

Súlyos
Én már nem tudom mi a hír, és mi a pletyka… Reggel a Klubrádióban állítólag szó volt a bezárandó közép-magyarországi kórházról, név szerint a Schöpf-Méreiről, az OPNI-ról, Budai Gyermekkórházról a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetről, és a Vadasparkról! Nem, nem gépeltem el, azt mondták, ránk, hogy Vadaspark!



Április elsején az OPNI-ért demonstrálnak

* Az Élőlánc Magyarországért a az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézet (OPNI)bezárása ellen tiltakozik április elsején.

* Az Országos Civil Fórum egészségpolitikai állásfoglalásának nyilvános bemutatására április 1-jén, vasárnap délelőtt 10 órakor kerül sor az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézet főbejáratához meghirdetett demonstráció keretében, ahol az Élőlánc Magyarországért a kórházak bezárása ellen tiltakozik.

* "A nagy múltú, világszerte elismert intézet teljességgel indokolatlan és szakmailag elfogadhatatlan bezárása emblematikusnak számít a kórházmegszüntetések sorában." - áll a szervezet felhívásában.


gondola.hu - fidesz.hu

Közlemény
A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöksége egyetért az Országos Civil Fórumnak az egészségügy állapotáról szóló és reformjával kapcsolatos állásfoglalásával, támogatja a Fórum április 1-én, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet előtt rendezendő demonstrációját és javasolja a gyógyszerészeknek az ezen való részvételt.

Volt perfektes az OPNI felszámolóbiztosa
A Napi Online arról tájékoztat, hogy Gyurcsány Ferenc egykori cégének, a Perfektnek volt munkatársa az a miniszteri megbízott, aki az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) felszámolását kapta feladatul. Tasnády Zoltán az egészségügyi tanácsadási üzletág igazgatójaként tevékenykedett a Perfektnél.

nem mentem tüntetni az opni bezárása ellen,
de attól még nem akarom, h bezárják, mert vmi mást is kitalálhatnának. mért kell mindent tönkre tenni, ami régi, érték stb? azt nem mondom, h jól működik, mert annyira nem, mert én láttam a 4est pl, oda soha be nem tenném a lábam úgy h ott kelljen feküdnöm. és ott kikötözik az embreket nappalra a radiátorhoz és pisi szag van. de vmit lehetne csinálni, h normálisan működjön. és most már én is félek, h mi lesz tündérheggyel, nem magam miatt, h akkor majd nem tudok oda menni, ha baj van, hanem amúgy. mert ott legalább van terápia.
(a hivatkozott blogbejegyzés már nem elérhető, de meghagytam ezt a rövid idézetet, mert magáért beszél)




Folytatódik a reform, marad a bizonytalanság Téma: három halálra ítélt kórház jövője
szabályos füttyvihar tört ki, amikor az egészségügyi tárca államtitkára kijelentette: tudja, hogy az OPNI-ban "vannak jó részek, de ha őszinték akarunk lenni, nem ez a 21. század kórháza".

Bezárják az OPNI-t?
Együtt tiltakozott a II. kerületi ellenzék a kormánypárttal az Országos Pszichiátrai és Neurológiai Intézet tervezett bezárása ellen. A 139 éves szakkórház évente 700 ezer budapesti és főváros környéki lakos pszichiátrai ellátásáért felel, most mégis elképzelhető, hogy a Regionális Egészségügyi Tanács javaslatára bezárják a kapuit.

Több százan demonstráltak a pszichiátriai intézet bezárása ellen (videó)

Mikola a szcientológusoknak gratulált az egészségügyi reformért
A politikus szerint ugyanis az országban csökken a pszichiátriai ellátás súlya, a szcientológiáé viszont nő. Mikola István (Fidesz) szerint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása is jelzi, hogy az országban csökken a pszichiátriai ellátás súlya, a szcientológiáé viszont nő.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere hétfői, parlamenti interpellációjában arról beszélt, hogy a lipótmezői klinika bezárásával bizonytalanná válik a lelki- és elmebetegek kezelése, akik között sok ön- és közveszélyes is van.

Mikola István szerint nyers, embertelen, pénzügyi okok állnak a lipótmezői klinika bezárása mögött, amely túl azon, hogy több száz pszichiátriai beteg ellátását végzi, a többi között a SOTE pszichiátriai tanszékének is helyet biztosít. Mikola István Molnár Lajostól várt választ arra, hogy mi lesz az eddig ott kezelt, sokszor ön- és közveszélyes betegekkel, illetve kinek a tulajdonába kerül a 23-25 milliárdosra becsült ingatlan.

(Mikola István egyébként hétfőn egy másik felszólalásában is említette a szcientológiai egyházat, akkor az OPNI bezárásáért gratulált ironikusan a szcientológusoknak.)

Az egészségügyi miniszter válaszában emlékeztetett arra, hogy a Lipótmezőként is emlegetett intézet alapítása óta 150 év telt el, és az orvostudomány jelenlegi állása szerint már nincs szükség tömeges elzárásokra a pszichiátriai kezelteknél, a legtöbbjüket gyógyszerekkel ambulánsan is lehet kezelni, a cél pedig a társadalmi integrálás.

Ráadásul a miniszter szerint maga az épület leromlott állapota is indokolja a bezárást. Molnár Lajos válaszában nem reagált a szcientológiai egyházzal kapcsolatos utalásra, illetve nem válaszolt arra sem, hogy mi lesz az épület sorsa.


Lakóparkstop Budán
Nagy visszhangja volt annak is, hogy a szigorú szabályozás megnehezítheti a bezárásra ítélt Budai Gyermekkórház, az Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézet (OPNI) eladását, az ingatlanspekulációt.

Kételyek
Egész héten azt vártuk, hogy pénteken majd kiderül…De nem derült ki, „csak” annyi, hogy a Miniszter találkozott az OPNI és a Svábhegyi Gyermekkórház igazgatójával, akiknek elmondta, hogy „ennyi volt”, vagyis, hogy az általuk vetett intézmények 3 hónapon belül be kell, hogy zárják a kapuikat!

Rekviem az OPNI-ért
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben érdeklődtünk prof. dr. Nagy Zoltán főigazgató főorvostól: milyen esélyei vannak az intézmény megmaradásának

A Pszichiátriai Szakmai Kollégium levelei az OPNI megszűnésével kapcsolatban a miniszternek
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet igazgató főorvosának felhatalmazásával és pszichiáter főorvosi kar megbízásával fordulunk a Minisztériumhoz az OPNI telephelyének megszüntetése következtében az OPNI működésének átalakításával és elhelyezési kérdésekkel kapcsolatban.

Műtét baltával
„Mindenki tisztában van vele, hogy az egészségügy beteg, de ami most zajlik benne, azt leginkább baltával való műtéthez hasonlítanám” – hangzott el egy főorvos szájából a Lipótmezőn tartott tájékoztatón, ahol az Egészségügyi Minisztérium megbízottjai próbálták felvázolni a számukra is még igen homályos jövőt. Egyetlen dolog biztos: miniszteri határozat született a március 31-ével megszüntetendő kórházakról és ágyakról.

Molnár Lajos: "Nevetségesnek tartanám, ha nem lenne több-biztosítós rendszer"
Az OPNI-t 140 éve építették tébolydának, amikor a pszichiátria csak annyit tudott tenni, hogy elzárta a pácienseket. Nem voltak gyógyszerek, és féltek ezektől a betegektől. Ezt az épületet elkülönítésre tervezték. A pszichiátria ma nem elfekvőből áll, sok esetben a betegeket a járóbeteg-rendelésen lehet kezelni. Mindenki tudja, hogy abból az épületből nem lehet korszerű intézményt csinálni, még nagyon sok pénzből sem.

Kórház az erdő szélén
A Vadaskert Alapítvány egyik munkatársának blogja. Az OPNI bezárása körüli időkben aktív eszmecsere zajlott ezen az oldalon a bezárásról, a Vadaskertről. És nem utolsósorban a blog írója belülről ismerteti az eseményeket.

A Közép-Magyarországi RET bezárná a Vadaskert gyermekpszichiátriát?
Az egészségügyi reform áldozatává válhat a budapesti Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház, amely egy gazdaságilag kiegyensúlyozottan működő, országos feladatokat ellátó, a hazai kórházi körülményeknél jelentősen magasabb színvonalú infrastruktúrával rendelkezik, és ráadásul alapítványi tulajdonban van. Az ok: a Közép-Magyarországi RET elnöksége a minap azt javasolta az egészségügyi miniszternek: bontsák fel velük az ágyak működtetéséről szóló szerződést!

Az Egészségügyi Minisztérium archív anyagai a kórházi struktúraátalakításról

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...