2009. szeptember 17., csütörtök

Az Autisták Országos Szövetsége Nyilatkozata 2009 szeptember

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) határozottan tiltakozik a fogyatékos emberek lakóotthoni és nappali intézményi normatíváinak csökkentése ellen. A 2010. évi költségvetési törvény tervezetében jelenleg olyan javaslat áll, amely bizonyosan lakóotthonok bezárását eredményezheti, hiszen a jelenlegi normatív támogatás is csak a tényleges költségek átlagosan 40%-át fedezi. Így végső esetben több száz autista és értelmi sérült személy kerülhet ki az ellátásból, intézmények tucatjai szűnhetnek meg, több száz ember veszítheti el állását.
Az világos számunkra, hogy a gazdasági válság miatt a Kormány több területről pénzt von el. Azt azonban vitatjuk, hogy a lakóotthonok és nappali ellátók támogatásának csökkentése eredményt hozhat. Az intézmények csődje és bezárása esetén szociális gondozók, pedagógusok, szociális munkások, segítők százai kerülhetnek az utcára. Ez valójában a munka helyett segély program. Az a pénz, amit a Kormány megspórol a normatívákon, bizonyosan elmegy majd segélyekre. Ez lenne a cél?

Ugyanez a helyzet az intézményekben élő autista emberekkel. Az intézmények csődje esetén ezek az autista emberek visszakerülnek családjukba, ahol ellátásuk teljes embert kíván, így szülők és hozzátartozók százai lesznek kénytelenek felhagyni munkájukkal. Ezzel megint csak sok, munkaerőpiaci szempontból aktív, adófizető személy kerülhet a segélyezettek közé. Valóban ezt akarja a Kormány?

A szülők halála esetén az ellátottakat állami intézményekben kell elhelyezni. Lesz erre elég férőhely az otthonok összeomlása után?

Különösen felháborítónak tartjuk azt az államtitkári nyilatkozatot, amely szerint az elvont pénz ellentételezéseként csökkenteni fogják a lakóotthonok számára az előírt személyi feltételeket (forrás: Korózs Lajos államtitkár, SZMM, 09.14.). Az autista embereket ellátó lakóotthonok és nappali intézmények már eddig is attól szenvedtek, hogy az alacsony normatíva miatt nem tudnak elegendő nagyságú segítő személyzetet biztosítani. A Kormány képviselői a jelek szerint nem ismerik az autista lakóotthonok helyzetét, hiszen ezekben az otthonokban már a mostani normatívák sem elegendőek a szükséges szolgáltatási minőség nyújtásához. Ezt a minőséget kellene most még jobban rontani?

Úgy tűnik, nem elég ugyanis, hogy több száz fogyatékos ember kerülhet ki az ellátottak köréből, de még a megmaradó, túlélni próbáló intézmények színvonala is leromlik, ehhez pedig az SZMM nyilatkozata szerint a jogszabályt is hozzáigazítják majd. A Kormány valóban asszisztálni akar a szolgáltatások színvonalának rontásához?
Az AOSZ tiltakozik a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvény tervezetében szereplő normatívák ellen.
Arra kérjük az Országgyűlés minden képviselőjét: ne szavazzák meg a fogyatékos embereket ellátó intézmények normatíváinak csökkentését.

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...