2010. március 16., kedd

A betegség nem jelzi előre a veszélyes viselkedést - összefoglaló


forrás: nyitnikek.hu

Az erőszakos pszichiátriai betegek mítosza nem csupán a rémregényeknek szolgál jó alapul, de a sajtóra - sőt a pszichiátriai betegekkel kapcsolatos döntéshozásra is hatással van. Ezért jelentőségteljes Eric B. Elbogen most megjelent kutatása, mely kimondja - a súlyos pszichiátriai betegség nem jelzi előre a későbbi veszélyes, agresszív viselkedést.

A kutatók az Amerikai Egyesült Államokban felvett adatokkal dolgoztak. Egy hosszabb időtartam eredményeit rögzítve és elemezve igyekeztek annak utánajárni, vajon hogyan vezetnek az olyan súlyos pszichiátriai betegségek, mint a szkizofrénia, a bipoláris személyiségzavar és a major depresszió veszélyes viselkedéshez.

Az adatokat a NESARC (National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions, Országos Epidemiológiai Vizsgálat az Alkoholról és a kapcsolódó állapotokról) első és második fázisa folyamán gyűjtötték be, mely során összesen 34 653 alany vett részt személyes interjún. Az első fázisból származó súlyos pszichiátriai betegséggel és annak rizikófaktoraival kapcsolatos adatokat alkalmazták a második fázis során tapasztalt agresszivitás-mutatók előrejelzésére.

Az elemzés meglepő eredményeket hozott, melyek alapjában rengethetik meg sokak a pszichiátriai betegségekkel élőkről kialakult véleményét: a vizsgálat szerint az agresszivitás, erőszakosság csupán azoknál a súlyos mentális betegséggel élőknél volt szignifikánsan magasabb az össztársadalmi átlagnál, akiknek problémájához szerhasználat illetve -függőség is társult. Ez utóbbi csoport esetében valóban gyakoribb voltak az erőszakos cselekedetek, mint a "csupán" szerfüggőséggel élők esetében. (teljes összefoglaló és további írások elérhetőek itt)


Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...