2009. május 17., vasárnap

Krízis, krízisintervenció

A krízis olyan lélektani helyzet, amelyben a páciens megoldási lehetőségei beszűkültek, gyakran az elkeseredés, reménytelenség és tehetetlenség-érzés kíséri. Létrejöttében a környezeti stressz és a személyes sérülékenység együttállása játszik kulcsszerepet. A krízis kezelésével lehetőség nyílik új megküzdési-stratégiák elsajátítására és új életvezetési perspektívák felismerésére. (krízis intervenció ambulancia SZOTE)


Élete során bárki kerülhet olyan helyzetbe, melyet válságosnak ítél, melyben súlyosan fenyegetettnek érzi testi-, lelki-, kapcsolati-, vagy akár anyagi értékeit. (Pl. Hirtelen jött súlyos betegség, baleset, szakítás, válás, haláleset, erőszakos cselekmény áldozatává válás, stb.) Ilyenkor, habár az ember minden figyelme és erőfeszítése a válság feloldására irányul, az eddig jól bevált megoldási módok nem elegendőek. Ennek hatására az ember lelki egyensúlya felborul, képtelenné válik feladatai megfelelő ellátására, s végső elkeseredésében az öngyilkosság gondolata is felmerülhet benne. (Eva Pollak)


Errol McInnes tanácsai: Krízisintervenció. Mit csináljunk és mit ne csináljunk?

A kívánatos hozzáállás az lenne, hogy "mindent elkövetsz, hogy túléld a mérhetetlen nehézségeket". A lelki beteg személy családjának nagy feladatot jelent, hogy együtt éljen a betegséggel, ugyanolyan hatalmas feladatot, mint magának a betegnek. SOHA ne hibáztass senkit. Senki sem követett el hibát. Senki sem rontott el semmit. Inkább használd az idődet kutatásra, keress támogatást. (teljes cikk: bura.hu)


A telefonszolgálatok hármas feladata:

A mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme. A pszicho-szociális problémák kínzó terhet jelentenek a mindennapokban, - konfliktusok, életvezetési nehézségek forrásai. Hogy e problémák ne váljanak krízissé, a segítő szervezetek - tanácsadás, informálás, kezelőhelyhez irányítás és kísérés formájában - támogatást nyújtanak .

A krízis-intervenció. Ha a személy szembenézve az őt veszélyeztető körülményekkel, azokat sem kikerülni, sem megoldani nem tudja, krízisbe kerül. A személyiséget veszélyeztető krízis megoldásához külső segítségre van szüksége az embernek, s ez a segítség a krízis-intervenció.

Sajátos előnnyé válhat az, hogy a krízisben hétköznapi kommunikációs szabályokat már betartani képtelen ember, miközben kommunikációs "adás-erőssége" lecsökken, a hanggal, a vokális csatornán még képes közölni magát.

A harmadik feladat az öngyilkosság-megelőzés, amely - az élet értelmére keresett válasz megtalálásához nyújtott - emberi segítség. Az öngyilkossági veszélyeztetettség csökkentése, a végzetes "megoldások" értelmes cselekvésbe fordítása, a krízishelyzet problémahelyzetté alakítása a kliens és a segítő közös felelőssége. (www.depressziostop.hu)


Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...