2010. március 7., vasárnap

Cikk ajánló: Gondolatok a pszichiátriai ellátás átalakulási lehetôségeirôl

Kurimay Tamás és Mario Maj tollából jelent meg a Lege Artis Medicinae hasábjain (LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(01)) két egymáshoz kapcsolódó rövid cikk, mely a pszichiátriai ellátás lehetséges átalakulását taglalja.

Néhány általam kiemelt gondolat a cikkből:

Az európai pszichiátriában évek óta zajló változás figyelhető meg, amelynek kapcsán számos európai országban a pszichiátriai ellátórendszer a nagy kórházak és intézmények helyett a közösségi lelki egészségi ellátás irányába tolódik.

A közösségi lelki egészségügyi ellátás és ebben a közösségi pszichiátriai ellátás nem egy olcsó szolgáltatási megoldás. Egy nagyon erôs, de folyamatos politikai és közigazgatási elkötelezettséget, valamint megfelelô anyagi befektetést igényel, az épületek, a személyzet, a képzés és a teljes infrastruktúra vonatkozásában.

Ezeket a befektetéseket a deinstitucinalizáció, az intézmények megszüntetésének kezdete elôtt szükséges megtenni, és nem utána. Továbbá a tervezés hosszú távra kell történjék.

A WHO európai irodájának kétéves együttműködésével (2005–2006), Bitter István vezetésével elkészült a Lelki Egészség Országos Programja, amelyben a Magyar Pszichiátriai Társaság szakértô csoportja is tevékenyen részt vett. A program 2009-ben került az Egészségügyi Minisztérium által elfogadásra, azonban külön címkézett forrást nem kapott, és a jövô évi költségvetésben sem szerepel ilyen tétel.

A kellôen elôkészített és megfelelôen kivitelezett közösségalapú hatékony ellátás magyarországi bevezetésének lehetôségét jól példázza az egyik WHO-projekt, Budapest IX. kerületében. A projekt a még meglévô infrastruktúrát használta, és a szerkesztôségi bevezetôben megfogalmazott, a közösségi ellátásra vonatkozó elveket alkalmazta.

(a teljes cikk regisztráció után letölthető itt)

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...