2010. május 17., hétfő

Munkát vállalhatnak a kizáró gondnokság alatt álló személyek


Hosszas bizonytalanságnak vetett véget 2010. május 12-én kihirdetett ítéletében a Fővárosi Bíróság, amikor megállapította, hogy a kizáró gondnokság alatt álló személyek gondnokuk beleegyezésével munkaszerződést írhatnak alá. A döntés a kizáró gondnokság alatt álló személyeket hátrányos helyzetbe hozó szokásjogot bírálta felül, amely 30-40 ezer ember szerződéses munkavállalását tette lehetetlenné. A korlátozás többek között értelmi fogyatékossággal, mentális zavarokkal és autizmussal élő személyeket érintett.
A kizáró gondnokság alatt álló személy ügyében a Ne Hagyd Magad! program jogászai korábban az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak, amely nem látott okot a panasz pozitív elbírálására: úgy vélte, hogy a munkaszerződés megkötéséhez való jog a kizáró gondokság alatt álló személyek esetében törvényesen korlátozható. A megkülönböztetés - az EBH álláspontja szerint - „a munka természetéből és jellegéből adódóan indokolt és arányos". A Fővárosi Bíróság azonban hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot. (teljes cikk: TASZ.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...