2009. december 23., szerda

Marius Romme



Marius Anton Joannes Romme (született 1934 Január 17, Amszterdam). Holland pszichiáter, aki leginkább a hangokat halló páciensei inspirálására végzett munkájáról vált híressé. Alapítója a Hearing Voices mozgalomnak.

Romme Amszterdamban végzett orvosi tanulmányokat, ahol Phd fokozatot szerzett 1967-ben. 1974 és 1999 között a szociálpszichiátria professzoraként a Maastrichti Egyetem Orvosi fakultánsán dolgozott, s mellette konzulens pszichiáterként a maasrtrichti Közösségi Elmeegészségügyi Központban praktizált. Jelenleg vendégprofesszorként dolgozik a birminghami egyetemen Angliában.

Romme meglátása szerint a skizofrénia meglehetősen ártalmas koncepció, a különböző téveszmék, hangok hallása és hallucinációk, a skizofrénia úgynevezett tünetei nem egy betegséggel köthetőek össze, hanem azok traumatikus, problémás életeseményekre adott reakcióként foghatók fel.

Munkatársával Dr. Sandra Escher-rel kidolgoztak egy az egyéni tapasztalatokra fóluszáló konzultációs eljárást.

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...