2010. október 18., hétfő

Az EASPD figyelmeztet: a megszorítások Európa-szerte veszélyeztetik a szociális szolgáltatásokat

Sajtóközlemény                                                                        Brüsszel, 2010 október 11.



Az EASPD figyelmeztet: a megszorítások Európa-szerte veszélyeztetik a szociális szolgáltatásokat

2010. október 7. és 8. között az európai fogyatékosságügyi szektor több, mint 200 képviselője találkozott Skopjéban (Macedónia), hogy a „Jelen valósága-jövő kihívásai” című konferencia keretében megvitassa, miként lehetne előmozdítani a fogyatékossággal élő ember teljes társadalmi integrációját.

A konferencia során a macedón kormány képviselője megerősítette, hogy ratifikálják a Fogyatékossággal élő emberek ENSZ Egyezményét még ez év során.
Ezt a jó hírt sajnos beárnyékolták azok Kelet és Dél-kelet Európában tapasztalható drámai és nyugtalanító fejlemények, amelyekről a romániai és más országokból érkezők szakemberek tudósítottak.

A szigorú megszorítások eredményeként Romániában a szociális szektornak szélsőség mértékű megvonásokat kell elszenvednie. A fogyatékossággal élő embereknek a kormány által biztosított pénzbeni ellátás nem teszi lehetővé a napi háromszori étkezést. A költségvetési csökkentések és a szociális és egészségügyi szektorban 2013-ig előírt munkerőfelvétel befagyasztása  tömeges elvándorlást eredményez.” egy romániai EASPD tag mondta el a konferencia során. „Arra kérjük az európai államok közösségét, hogy segítsen, mert a romániai szociális szektort a források hiánya egzisztenciálisan veszélyezteti”.

A romániai kérdést tárgyalva, fény derült arra, hogy sok más európai országban élő fogyatékos emberek és családjaik is szenvednek a gazdasági válság hatásai és a szociális kiadások megkurtítása miatt.
Az EASPD elnöke Franz Wolfmayer örömmel fogadta, hogy macedón hatóságok készek arra, hogy ratifikálják az ENSZ egyezményt, de ugyanakkor figyelmeztette is az Európai Unió tagországainak döntéshozóit, hogy a szociális és az egészségügyi szektor kiadásainak radikális visszafogása meggyengítheti az európai jóléti rendszer alapjait. „Az, hogy a Macedónia ratifikálni kívánja az ENSZ egyezményt, nagyon jó jelnek számít ezekben a nehéz időkben, s egyben azt is jelenti, hogy lépésről lépésre valóban elérhető a változás. Ugyanakkor ne feledjük, hogy az ENSZ Egyezményt nem lehet gyakorlatban alkalmazni a megfelelő források és szervezeti struktúra nélkül. Egyes országokban a fogyatékos emberek nagyon nehéz, és elfogadhatatlan körülmények között élnek. A megszorító intézkedések az ő életkörülményeiket és a támogató szolgáltatásokat veszélyeztetik. Együtt kell azon munkálkodnunk, hogy az európai jóléti rendszert életben tartsuk, és megteremtsük az ENSZ Egyezmény alkalmazásának lehetősét egész Európában.

European Association of Service Providers for Persons with Disabilities

További információ: Luk Zelderloo, az EASPD ügyvezetője
Sajtó kapcsolat: Charlotte Boetticher, tel.: +32 2 282 46 10,charlotte.boetticher@easpd.eu
Minden sajtóanyag letölthető a www.easpd.eu honlapról

A sajtóközlemény angol nyelven letölthető az alábbi címről is: http://www.kezenfogva.hu/files/EASPD_press_release_11102010.pdf


A Fogyatékossággal élő Embereknek Szolgáltatók Európai Szövetsége (EASPD) hatékony és magas színvonalú szolgáltatásaival a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségét mozdítja elő Európában. Az EASPD több, mint 8000 szolgáltatásnyújtó szervezetet képvisel Európában.
Magyarországi tagjai: Kézenfogva Alapítvány, Szimbiózis Alapítvány, Salva Vita Alapítvány.
Az EASPD vezetőségben Magyarország is képviselteti magát, Pordán Ákoson keresztül, aki a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Felhívás fogyatékos emberek részére

A pályázat célja: Egy rádióműsor négyfős stábjának megtalálása, egy olyan csapat összeállítása, akik heti rendszerességgel vezetnek műso...